Mazurek z kajmakiem, daktylami, czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek, tarta albo po prostu kruche ciasto z dodatkami. W mojej rodzinie mazurki nigdy nie były szczególnie popularne, więc ten wielkanocny wypiek i jego odmiany poznałam nieco później. W moim domu nazwano by ten wypiek po prostu kruchym ciastem i serwowano bez okazji. Cóż, jest tak smaczne, że można je piec przez cały rok.

Mój mazurek to bardzo kruchy maślany spód, gęsty kajmak przygotowany z mleka skondensowanego z puszki, mięciutkie od brandy daktyle, czekolada i orzechy w karmelu. Mimo wielu „warstw”, mazurek jest bardzo prosty. Słodki, z lekko ciągnącym kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami. To wypiek na Święta i na cały okrągły rok. Pycha!

Mazurek możecie upiec w ulubionej formie na tartę lub po prostu na blaszce, o prostokątnym kształcie.

mazurek z kajmakiem i daktylami

Składniki na jeden niewielki mazurek:

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na wierzch:

  • ok. pół puszki (ok. 200 g) kajmaku – możesz użyć gotowego kajmaku z puszki lub przygotować własny gotując mleko skondensowane słodzone w puszce (pod pełnym przykryciem wody, na wolnym ogniu przez 2 godziny)
  • garść suszonych daktyli
  • ok. 200 ml brandy lub ciemnego rumu
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • garść włoskich orzechów
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki mleka

mazurek z kajmakiem i daktylami

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania dodatków.

Jeżeli sam przygotowujesz kajmak, mleko w puszce włóż do dużego garnka, wlej wodę tak, by zakrywała całą puszkę i zacznij gotować. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Następnie bez wyciągania mleka z wody, wystudź. Dopiero po całkowitym ostudzeniu wyjmij puszkę z wody i otwórz. Możesz również użyć gotowego kajmaku.

Daktyle pokrój na mniejsze części i zalej brandy lub ciemnym rumem. Po ok. 30-45 minutach odsącz z alkoholu.

Czekoladę rozpuść razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, czyli umieść składniki w miseczce, którą połóż na garnek z wodą i zacznij podgrzewać. Ważne, aby woda nie dotykała dna miski. Podgrzewaj do czasu aż czekolada ładnie się rozpuści i połączy ze śmietanką.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj małą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Orzechy włoskie delikatnie posiekaj, wymieszaj w garnku z masłem, mlekiem i cukrem i zacznij podgrzewać. Gdy całość zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i wylej na przygotowaną formę. Rozprowadź w miarę równą warstwę i włóż do pieca na ok. 15 minut aż orzechy zaczną się ładnie rumienić. Wyjmij, wystudź i pokrusz. Nie wyłączaj piekarnika.

Teraz zabierz się za spód.

Formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Jeżeli pieczesz mazurek na blasze, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko ze sobą, uformuj kulę, spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na pożądaną formę i jeszcze raz schłódź (już w formie lub na blasze). Ja rozwałkowuję ciasto na grubość kilku milimetrów i formuję w prostokąt. Brzegi delikatnie zawijam by stworzyć grubsze ranty. Tak przygotowany spód na blasze wkładam razem z nią do lodówki. Ważne, by ciasto było naprawdę zimne, wówczas będzie idealne kruche po upieczeniu.

Po schłodzeniu od razu włóż do pieca i piecz ok. 15-20 minut, aż ciasto stanie się złote, ale nie przypieczone. Wyciągnij i wystudź.

Na spód nałóż równo pół puszki kajmaku. Następnie posyp pijanymi daktylami, polej rozpuszczoną czekoladą i wykończ uprażonymi orzeszkami.

Trzymaj w temperaturze pokojowej.

Reklamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.