Jajka faszerowane szynką

Proste, nieskomplikowane i pyszne. Pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole :-) Musztarda nada całości charakteru, a szczypiorek ożywi i ozdobi jajka. Do wykonania niemal na ostatnią chwilę. Zapraszam!

170401_DSC2482-9-2.jpg

Składniki na 2-3 porcje:

  • 5 jajek
  • ok. 150 g dobrej jakości szynki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • odrobina szczypiorku
  • garść ulubionych kiełków

Wykonanie:

jajka ugotuj na twardo, czyli gotuj je przez 7 minut. Ostudzone obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na półmisku.

Szynkę posiekaj w drobną kostkę, tak samo szczypiorek. Dodaj do żółtek razem z musztardą, majonezem, pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszaj i rozgnieć za pomocą widelca wszystko razem na pastę.

Tak przygotowaną pastą nadziewaj połówki białek – możesz użyć łyżeczki lub ozdobnej końcówki do rękawa. Gotowe jajka ozdób szczypiorkiem i/lub ulubionymi kiełkami.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz