Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. A z racji tego, że czas świąteczny jest wyjątkowy, proponuję Wam prostą jajeczną propozycję z dodatkiem wykwintnego kawioru. Świetnie smakuje i elegancko wygląda. I nie jest trudne do wykonania, nawet w większej ilości. Wybierzcie jednak kawior dobrej jakości, aby przekąska nabrała prawdziwie eleganckiego charakteru. Zapraszam na przepis na jajka faszerowane kawiorem!
Składniki na 10 jajek:
- 10 jajek
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy (polecam Dijon)
- pieprz do smaku
- 10 łyżeczek kawioru lub ikry (u mnie w czarnej wersji)
- kilka łodyżek szczypiorku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 7-8 minut). Studzimy.
Następnie obieramy je w 1/3 wysokości ze skorupy i łyżeczką, delikatnie wydrążamy środki do miseczki (nie jest to trudne, jajko ładnie odchodzi). Do jajek dodajemy majonez, musztardę oraz pieprz i całość mieszamy i rozgniatamy widelcem. Masą nadziewamy skorupki. Na każde jajko układamy łyżeczkę kawioru i posypujemy szczypiorkiem.
Gotowe!