Jajka faszerowane kawiorem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. A z racji tego, że czas świąteczny jest wyjątkowy, proponuję Wam prostą jajeczną propozycję z dodatkiem wykwintnego kawioru. Świetnie smakuje i elegancko wygląda. I nie jest trudne do wykonania, nawet w większej ilości. Wybierzcie jednak kawior dobrej jakości, aby przekąska nabrała prawdziwie eleganckiego charakteru. Zapraszam na przepis na jajka faszerowane kawiorem!

Składniki na 10 jajek:

  • 10 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy (polecam Dijon)
  • pieprz do smaku
  • 10 łyżeczek kawioru lub ikry (u mnie w czarnej wersji)
  • kilka łodyżek szczypiorku

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo (ok. 7-8 minut). Studzimy.

Następnie obieramy je w 1/3 wysokości ze skorupy i łyżeczką, delikatnie wydrążamy środki do miseczki (nie jest to trudne, jajko ładnie odchodzi). Do jajek dodajemy majonez, musztardę oraz pieprz i całość mieszamy i rozgniatamy widelcem. Masą nadziewamy skorupki. Na każde jajko układamy łyżeczkę kawioru i posypujemy szczypiorkiem.

Gotowe!

Spróbuj również innych pomysłów na jajka:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *