Sałatka ziemniaczana z korniszonami i kukurydzą

Ziemniaczane sałatki mają dla mnie jakieś magiczne znaczenie – są takie domowe, smaczne, dobre o każdej porze roku. Ta bajecznie prosta sałatka wpisuje się właśnie w ten zarys. Jest tak przyjemnie domowa, nieprzekombinowana. Lekko pikantne korniszony i cebulka ożywiają sałatkę, a całość łączy łagodny koperkowy sos. Pyszna. Na codzień i na świąteczny stół.

170128_DSC2136-9-5.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 700 g ziemniaków (ok. 4 średniej wielkości ziemniaki)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 średniej wielkości korniszony (ogórki konserwowe)
  • 1 większa czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.

Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy, cebulę posiekaj w piórka, ogórka w większą kostkę, a koperek drobniutko.

Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i koperkiem.

Wszystkie warzywa delikatnie ze sobą wymieszaj, dodaj sos i ponownie wymieszaj. Podawaj schłodzone.

Reklamy

3 thoughts

Dodaj komentarz