Ziemniaczane sałatki mają dla mnie jakieś magiczne znaczenie – są takie domowe, smaczne, dobre o każdej porze roku. Ta bajecznie prosta sałatka wpisuje się właśnie w ten zarys. Jest tak przyjemnie domowa, nieprzekombinowana. Lekko pikantne korniszony i cebulka ożywiają sałatkę, a całość łączy łagodny koperkowy sos. Pyszna. Na codzień i na świąteczny stół.
Składniki na 4 porcje:
- 700 g ziemniaków (ok. 4 średniej wielkości ziemniaki)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4 średniej wielkości korniszony (ogórki konserwowe)
- 1 większa czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego gęstego
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy, cebulę posiekaj w piórka, ogórka w większą kostkę, a koperek drobniutko.
Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
Wszystkie warzywa delikatnie ze sobą wymieszaj, dodaj sos i ponownie wymieszaj. Podawaj schłodzone.
Robiłam podobną, pychotka :)
Robiłam podobną, ale bez kukurydzy. Była pyszna :)
zjadłabym z przyjemnością:)