Zupa chrzanowa

Oprócz żurku i barszczu białego, kolejna z tradycyjnych wielkanocnych zup. Chociaż chyba najmniej znana, nie ustępuję dwóm pierwszym na krok. W zasadzie jest całkiem do nich podobna, aczkolwiek nie jest kwaśna, jest delikatniejsza i ostrzejsza rzecz jasna za sprawą chrzanu. Jego ilośc możecie sobie dozować – ja lubię mocno chrzanową, ale można go dodać po prostu mniej. Najlepiej wykorzystać najbardziej aromatyczny świeży korzeń chrzanu, ale jeżeli nie macie do niego dostępu, można użyć ten ze słoiczka, koniecznie dobrej jakości. Wędzonka nada zupie przyjemnego charakteru, nie zapomnijcie o pikantnym szczypiorku i obowiązkowym jajku.

170401_DSC2502-9.jpg

Składniki na 6 porcji:

  • 2,5 l wody
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 400 g białej surowej kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora lub cebuli
  • kawałek selera
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 8-10 łyżek startego na najdrobniejszych oczkach świeżego korzenia chrzanu
  • sok z jednej cytryny
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • ugotowane na twardo jajka
  • posiekany szczypiorek
  • dodatkowy chrzan
  • mięso z gotowania wywaru, oddzielone od kości

Wykonanie:

Żeberka, kiełbasę i włoszczyznę umyj, włóż do garnka i zalej 2,5 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kulki pieprzu. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu ok 1,5 godziny.

Po tym czasie odcedź wywar. Mięso i ewentualnie marchewki zostaw do podania. Z warzyw możesz przygotować sałatkę.

Do czystego wywaru dodaj majeranek, starty chrzan, sok z cytryny. Zacznij delikatnie podgrzewać, ale postaraj się już nie zagotować. Śmietanę zahartuj dwoma chochlami zupy i wlej całość do garnka. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podgrzewaj i podawaj – z ugotowanymi jajkami, posiekanym szczypiorkiem, dodatkowym chrzanem oraz pokrojonym mięsem i marchewką z wywaru.

Reklamy

6 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s