Waniliowe ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Proste ucierane ciasto. Ale to właśnie w prostocie tkwi magia tego absolutnie pysznego ciasta. Puszyste, wyrośnięte, ale też zarazem wilgotne, miękkie. Ze sporą ilością słodkich truskawek i cudownej waniliowej kruszonki. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tego ciasta! Truskawki możecie zastąpić innymi owocami – rabarbarem, malinami, wiśniami itd. Nie przesadźcie jednak z ich ilością, żeby nie powstał zakalec. Trzymajcie się również zasady, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

ucierane ciasto z truskawkami

Składniki na ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 20×25 cm:

  • 200 g masła
  • 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ewentualnie ziarenka wyskrobane z połówki laski wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 większe jajka
  • 2 garści truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ewentualnie ziarenka wyskrobane z połówki laski wanilii

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia.

Przygotuj kruszonkę -wszystkie składniki wymieszaj ze sobą palcami tworząc piaskową strukturę kruszonki.

Truskawki pozbądź szypułek i pokrój na połówki.

Białka oddziel od żółtek. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej przez sitko. Masło utrzyj na jasną masę i powoli, partiami dosypuj cukier aż całość ładnie się połączy. Dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt/ziarenka. Dodaj po jednym żółtku i za każdym razem porządnie zmiksuj. Odłóż mikser i powoli, partiami dodawaj do maślanej masy przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i ponownie partiami, bardzo delikatnie dodawaj do ciasta. Wymieszaj tylko do połączenia. Przełóż do blaszki, wyrównaj. Poukładaj na wierzchu truskawki rozcięciem do góry, posyp kruszonką i włóż do pieca. Piecz ok. 60 minut. Wyjmij, wystudź i podawaj.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *