Pieczone piersi z kaczki w sosie wiśniowym

Przyznaję bez bicia, że kaczka gości na moim stole rzadko. Trochę ze względu na cenę i trochę ze względu na obawę, że wyjdzie twarda. Na szczęście najłatwiejszą częścią są piersi i to właśnie one ratują mnie, gdy mam ochotę na tego ptaka :-) Bardzo upodobałam sobie metodę długiego pieczenia kaczki w sosie. Wówczas mięsa nie trzeba obsmażać, a wychodzi ono bardzo miękkie i ma chrupiącą skórkę! Wiśniowy sos, w którym zanurzyłam mięso jest wprost obłędny, no i cóż, bardzo świąteczny :-)

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/pieczona_piers_kaczki/przepis.html

pieczone piersi kaczki

Składniki na 2 porcje:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki soku wiśniowego – odlanego z wiśni, z których przygotujemy sos
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1  łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Składniki na sos wiśniowy:

  • 450 g wiśni – mrożonych lub świeżych
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Wiśnie włóż do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Odlej pół szklanki soku do marynowania kaczki. Do garnka dolej wino, wrzuć zmielone goździki oraz cynamon. Gotuj parę minut. Na końcu odlej do szklanki nieco soku, dodaj mąkę, wymieszaj i całość ponownie wlej do garnka. Mieszaj aż sos zgęstnieje. Wyłącz źródło ciepła i odstaw.

Dzień przed pieczeniem kaczki umyj ją, natrzyj wszystkimi przyprawami i ułóż do naczynia żaroodpornego skórką na wierzch. Zalej winem oraz sokiem tak, aby całe mięso było przykryte płynem, ale skórka wystawała. Przykryj i odłóż na noc.

Następnego dnia piekarnik nagrzej do 240 stopni, włóż kaczkę (razem z marynatą) i piecz pod przykryciem 45 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni, zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 45 minut. Przez cały ten czas pilnuj, aby skórka była nie przykryta sosem, wówczas będzie chrupiąca.

Kaczkę podawaj z sosem wiśniowym oraz pieczonymi ziemniakami.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s