Pieczeń z szynki

Zbliżające się Święta motywują mnie do przygotowania domowych wędlin. Nie dość, że ekonomicznie to pysznie. Żadna sklepowa wędlina nie może się równać tej domowej. A gdy chcę podać obiad doskonały – kroję szynkę na grubsze plastry, podlewam obficie sosem z duszenia i najlepszy świąteczny obiad gotowy. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle soczyste, miękkie i aromatyczne. Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać ;-)

pieczeń

Składniki na jedną sporą pieczeń:

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, polać olejem i posypać wszystkimi przyprawami. Rękami całość porządnie nasmarować, a następnie zrobić nożem w mięsie nacięcia i wbić w nie przerojone na pół ząbki czosnku.

Mięso odstawić na całą noc lub na co najmniej 3 godziny w zimnym miejscu.

Następnie piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Mięso zalać 3 szklankami wody, przykryć i piec ok. 2 godzin.

Po upieczeniu, dać mięsu chwilę odpocząć. Podawać na ciepło lub zimno z wytworzonym przy pieczeniu sosem.

Sos można zagęścić odrobiną mąki i masła.

Reklamy

18 thoughts

  1. Robiłam też swoją, masz racje te kupne mogą się chować. taka szyneczka na święta to rarytas, i fajna też do obiadu :-) pozdrawiam

Dodaj komentarz