Wilgotna babka cytrynowa

Ciastem, które jednoznacznie kojarzy mi się z Wielkanocą jest babka. Puszysta, wyrośnięta, ale też mocno wilgotna. Najlepiej taka zwykła, bez udziwnień. Mazurków się u mnie w domu nie piekło, zastępowały je aromatyczne serniki. Najbardziej pamiętam ten z brzoskwiniami i z bezą. Dzisiaj chętnie powracam do babek, nie tylko na święta. Ot tak, po prostu do herbaty, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców. A ta cytrynowa jest po prostu obłędna. Wilgotna i słodziutka, oblana na domiar cytrynowym lukrem. Bardzo łatwa i bezproblemowa z niej babeczka. Polecam!

Składniki na keksówkę lub foremkę z kominem:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 1 większej cytryny
  • skórka z dwóch cytryn

Składniki na lukier cytrynowy:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z jednej.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy chwilę mikserem. Dodajemy do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodajemy także cukier z wanilią. Następnie dodajemy jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.
Do masy maślano-jajecznej dodajemy po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z cytryny. Mieszamy delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę delikatnie przekładamy do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier z sokiem do uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy.
Babkę studzimy i dekorujemy lukrem po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!

propozycja bierze udział w akcji —>
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Reklamy

Dodaj komentarz