Wilgotna babka cytrynowa

Ciastem, które jednoznacznie kojarzy mi się z Wielkanocą jest babka. Puszysta, wyrośnięta, ale też mocno wilgotna. Najlepiej taka zwykła, bez udziwnień. Mazurków się u mnie w domu nie piekło, zastępowały je aromatyczne serniki. Najbardziej pamiętam ten z brzoskwiniami i z bezą. Dzisiaj chętnie powracam do babek, nie tylko na święta. Ot tak, po prostu do herbaty, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców. A ta cytrynowa jest po prostu obłędna. Wilgotna i aromatyczna, mocno cytrynowa, oblana kwaskowatym lukrem. Łatwa i bezproblemowa. Na Święta i na co dzień.

wilgotna babka cytrynowa

Składniki na ciasto pieczone w foremce keksówce lub okrągłej foremce z kominem:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 1 większej cytryny
  • skórka z dwóch cytryn

Składniki na lukier cytrynowy:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 szklanka cukru

wilgotna babka cytrynowa

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.

Cytryny sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z jednej.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy mikserem na puch. Dodajemy do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodajemy także cukier z wanilią. Następnie dorzucamy jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.

Do masy maślano-jajecznej dodajemy po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z cytryny. Mieszamy delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Gotową masę delikatnie przekładamy do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut.

W czasie pieczenia przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier z sokiem do uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy. Babkę studzimy i dekorujemy lukrem po całkowitym ostudzeniu.

wilgotna babka cytrynowa

Sprawdź też przepisy na inne pyszne babki:

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *