Ciastem, które jednoznacznie kojarzy mi się z Wielkanocą jest babka. Puszysta, wyrośnięta, ale też mocno wilgotna. Najlepiej taka zwykła, bez udziwnień. Mazurków się u mnie w domu nie piekło, zastępowały je aromatyczne serniki. Najbardziej pamiętam ten z brzoskwiniami i z bezą. Dzisiaj chętnie powracam do babek, nie tylko na święta. Ot tak, po prostu do herbaty, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców. A ta cytrynowa jest po prostu obłędna. Wilgotna i aromatyczna, mocno cytrynowa, oblana kwaskowatym lukrem. Łatwa i bezproblemowa. Na Święta i na co dzień.
Składniki na ciasto pieczone w foremce keksówce lub okrągłej foremce z kominem:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
- 4 duże jajka
- 2 szklanki maki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z 1 większej cytryny
- skórka z dwóch cytryn
Składniki na lukier cytrynowy:
- sok z połówki cytryny
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z jednej.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy mikserem na puch. Dodajemy do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodajemy także cukier z wanilią. Następnie dorzucamy jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.
Do masy maślano-jajecznej dodajemy po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z cytryny. Mieszamy delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę delikatnie przekładamy do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier z sokiem do uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy. Babkę studzimy i dekorujemy lukrem po całkowitym ostudzeniu.
Dzięki za przepis – zrobiłam dzisiaj i wyszła bardzo smaczna.
Bardzo się cieszę! :)