Babka twarogowa

Jeżeli marzycie o puszystej, wyrośniętej, piaskowej babie to od razu możecie dać sobie spokój z czytaniem poniższego przepisu. Osobiście nie lubię piaskowych babek, które po jednym dniu są wysuszone na wiór i bez popijania ich herbatą czy kawą, niejadalne. Uwielbiam za to ciasta wilgotne i takie też co roku są moje babki. Bo Wielkanoc właśnie z babką mi się kojarzy. Przepadam za wilgotną babką cytrynową, która nawet po kilku dniach nie traci swojej wilgoci, czy też za drożdżową babą zaparzaną, która mimo, iż drożdżowa, jest doskonale nawilżona. Babka twarogowa to babka bardziej zbita i treściwa. Nie ma w sobie lekkości i puszystości, ale właśnie to mi w niej odpowiada. A smakuje bardziej jak serowa oponka smażona na głębokim tłuszczu niż jak typowa babka. Czyli jak najbardziej na plus :-) Twaróg nadaje jej naprawdę ciekawych właściwości, między innymi „oponkowego” smaku i oczywiście wilgoci. Kusiło mnie, aby do masy dodać nieco otartej skórki z cytryny, ale ostatecznie zwyciężył czysty waniliowy smak. Wy natomiast możecie dodać odrobinę skórki, a nawet nieco soku. Wykończenie również jest dowolne – babkę możecie polać lukrem lub czekoladą. Ja postawiłam na klasyczny cukier puder, bo tak też traktuję świeżo usmażone oponki… ;-) Polecam gorąco.

_DSC0689-1.jpg

Składniki na 1 średniej wielkości babkę (pieczoną w keksówce lub formie na babkę z kominkiem):

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na ciasto wysmaruj odrobiną masła i posyp mąką.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą.

Twaróg zmiel w maszynce lub potraktuj blenderem na gładką masę.

Żółtka oddziel od białek.

Masło utrzyj na puszystą masę i wsypuj do niego partiami cukier aż uzyskasz niemal białą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając, a na końcu dodaj twaróg. Ucieraj tylko do połączenia się składników. Teraz dodaj ekstrakt lub ziarenka z wanilii i wymieszaj. Wyłącz mikser i od teraz ucieraj masę szpatułką lub łyżką.

Do masy partiami dodawaj mąkę z proszkiem i delikatnie mieszaj.

Na końcu ubij pianę z białek i dodawaj stopniowo do masy, bardzo delikatnie mieszając. Gotową masę wylej do przygotowanej foremki, wyrównaj i włóż do piekarnika na ok. 1 godzinę.

Upieczoną babkę ostudź i posyp cukrem pudrem.

Reklamy

4 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s