Babka drożdżowa zaparzana

Najlepsza drożdżowa babka jaką kiedykolwiek upiekłam. Pachnąca, wilgotna, sycąca, bogata. Po prostu wspaniała! Dzięki zaparzeniu mąki gorącym mlekiem, pozostaje długo świeża, nawet na drugi czy trzeci dzień. Przyznaję, że jest z nią trochę zachodu, ale naprawdę warto. Koniecznie upieczcie na nadchodzące Święta!

Inspiracja: Marek Łebkowski

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki na 1 babkę pieczoną w formie z kominem lub w większej keksówce:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałowych

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Mleko zagotować i zalać nim jedną szklankę mąki. Porządnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Gdy masa już ostygnie, świeże drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru u wymieszać z zaparzoną mąką. Odstawić na 15 minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże.

Rodzynki i migdały zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia i zmięknięcia. Odlać wodę. Z pomarańczy otrzeć skórkę.

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, pusztą i jasną masę (jak na kogiel-mogiel). Dodać do podrośniętego zaczynu. Wsypać resztę mąki z solą. Wyrobić ciasto, dodać namoczone bakalie i skórkę. Na końcu dodać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być dość zwarte i gęste. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli ok. 1 godziny.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i posypać lekko mąką. Wyrobione ponownie ciasto ułożyć do formy i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. pół do godziny czasu. Ja swoje ciasto podzieliłam na małe bułeczki i ułożyłam ciasto jedna czy drugiej. W związku z tym uzyskałam babkę, która jest już podzielona na porcje-bułeczki.

Po wyrośnięciu włożyć babkę do nagrzanego pieca i piec ok 30-40 minut. (Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku).

Jeszcze ciepłe polukrować lukrem z soku z pomarańczy i cukru.

Propozycja bierze udział w akcji –>

Wielkanocne Smaki - edycja V

Reklamy

17 thoughts

  1. Drożdżowa zaparzana babka kojarzy mi się z jedną z moich większych kulinarnych wpadek. Kiedyś zapomniałam wyjąć dodatkowych blach z piekarnika przy pieczeniu góra-dół (to był piekarnik bez termoobiegu). I babki na Wielkanoc nie było.. :D

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s