Szybki chleb drożdżowy z ziemniakami

Domowy chleb to zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków. Prawdziwy, zwarty, z chrupiącą skórką. Pachnący domem, ciepłem, spokojem. Chociaż jest łatwy do przygotowania, potrzebuje czasu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Czytając listę składników może się wydawać co najmniej dziwny, ale zapewniam Was, że smakuje wspaniale. Dodatek ziemniaka sprawia, że pozostanie dłużej świeży. Ocet z kolei zastępuje długotrwały proces fermentacji. Oczywiście po upieczeniu obu składników zupełnie nie czuć. Zakasujcie rękawy!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/flash-loaf—szybki-chleb-pszenno—razowy

Składniki na 1 bochenek pieczony w keksówce:

  • 40 g świeżych drożdży (lub dwa razy mniej suszonych)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 większy ziemniak lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka soli
  • łyżka masła

Wykonanie:
Ziemniaka porządnie myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie gorącej). Dodajemy do rozczynu startego ziemniaka i ocet.
W drugiej misce mieszamy obie mąki, sól oraz masło. Zawartości obu misek łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczkę na 10 minut. Po tym czasie ponownie zagniatamy i ponownie odkładamy na 10 minut. Tak robimy jeszcze raz :-)
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (termnoobieg). Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną mąki. Naczynie żaroodporne lub inną foremkę na ciasto napełniamy gorącą wodą. Chleb będziemy piec w tak zwanej kąpieli wodnej. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
Po tych 30 minutach ciasto jeszcze raz zagniatamy i układamy do przygotowanej foremki. Tym razem pozostawiamy na jakieś 20-30 minut.
Następnie pieczemy 40-50 minut w kąpieli wodnej, czyli foremkę z wodą umieszczamy na dnie piekarnika.
Gotowe!

Reklamy

One thought

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s