Brioche – maślana bułka drożdżowa

Brioche, czyli klasyczna francuska drożdżowa babka albo babeczka. Bardzo, bardzo maślana. Dzięki temu długo zachowuje świeżość w porównaniu z innymi drożdżowymi wypiekami. Przyznam, że mimo mojej wielkiej cierpliwości do drożdżowego ciasta, ciasto na brioche jest wyjątkowe lejące i kleiste. Ciężko opanować się przed dosypywaniem mąki, ale postarajcie się. Brioche odwdzięczy Wam się wyjątkową lekkością i puszystością. Mało słodka, wręcz wytrawna. Ja najbardziej lubię grubo posmarowaną dżemem.

Inspiracja: Julia Child

brioche

Składniki na małą porcję:

Składniki na zaczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • pół łyżki cukru

Składniki na ciasto właściwe:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • pół łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Wykonanie:

Składniki na rozczyn wymieszać ze sobą i odstawić na jakieś 5-10 minut.

W tym czasie w misce rozkłuć jajka, dodać cukier z solą, a na końcu mąkę. Wymieszać. Dodać rozczyn, a na końcu partami chłodne masło. Ciasto będzie bardzo kleiste, ale starać się nie podsypywać mąką. Wyrobić i pozostawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować formę – u mnie zwykła keksówka. Brioche można też upiec z kształcie bułeczek układając je po prostu na blasze lub w formie na muffiny.

Ciasto ponownie zagnieść i ułożyć w formie. Pozostawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut i włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 minut, do zarumienienia.

Reklamy

10 thoughts

Dodaj komentarz