Ciasto słonecznikowe – czekoladowe ciasto ze słonecznikiem i kremem kajmakowym

Ciasto słonecznikowe, czyli czekoladowe ciasto ze słonecznikiem i kremem kajmakowym, wspaniałe przekładane ciasto lub nawet mini torcik. Wilgotne, pełne smaku blaty czekoladowe, słodka kajmakowa masa, chrupiący prażony słonecznik, przełamująca słodycz konfitura z czarnej porzeczki, a całość polana gorzką czekoladą i udekorowana dodatkowym chrupkiem. Genialne połączenie, które smakuje większości osób i zrobiło furorę na niejednym spotkaniu.

Świetny balans pomiędzy słodkim kajmakiem, a delikatnie wytrawnymi blatami czekoladowymi, kwaskowatą konfiturą i gwoździem programu, czyli chrupiącym słonecznikiem. Ten ostatni większość zaskakuje, gdyż rzadko kiedy poczciwy słonecznik kojarzy się z ciastem, nie mówiąc już o torcie. Jednak ten, pieczony w karmelu, nabrawszy niesamowitej chrupkości i wręcz uzależniającego smaku, idealnie pasuje do ciasta.

Ciasto słonecznikowe nie jest trudne, aczkolwiek wymaga nieco przygotowań. Można je sobie rozłożyć np. na 2 dni. Jednego dnia upiec słonecznik i blaty, drugiego przygotować krem i złożyć placek w całość. Placek bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Przechowuj w lodówce do kilku dni.

Jeżeli szukasz pomysłu na proste ciasto czekoladowe lub tort, sprawdź łatwy torcik czekoladowy z bitą śmietaną lub mój ulubiony i najlepszy tort z truskawkami.

ciasto słonecznikowe

Składniki na ciasto słonecznikowe pieczone w blaszce o wymiarach ok. 25 x 35 cm:

Na ciasto czekoladowe:

  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody o temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanka cukru – najlepiej drobnego, ale może być zwykły
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek zerówek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na chrupiący słonecznik:

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Na masę kajmakową:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej (wyjmij z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem)
  • 1 puszka kajmaku (ok. 530 g) – kupionego lub własnoręcznie przygotowanego z puszki słodzonego mleka skondensowanego gotowanej przez 2 h w wodzie w taki sposób, aby puszka nie wystawała ponad wodę (puszka jest przez cały czas zamknięta)
  • ¾ słonecznika z powyższego przepisu

Wykończenie:

  • 1 średni słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250 g) – można użyć również powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • ¼ słonecznika z powyższego przepisu

ciasto słonecznikowe

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania chrupiącego słonecznika.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przesmaruj go po całej szerokości 2-3 łyżkami oleju (wówczas słonecznik będzie można bez problemu odkleić). Słonecznik wymieszaj w garnuszku z masłem, mlekiem i cukrem, a następnie zagotuj. Po zagotowaniu przełóż na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Rozsmaruj na całej szerokości blaszki i włóż do pieca. Słonecznik piecz ok. 20 minut aż zrobi się złocisty, ale pilnuj żeby się nie przypalił. Wyjmij i wystudź. Następnie pokrusz. Nie wyłączaj piekarnika.

Przygotuj czekoladowe blaty.

Prostokątną foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia – tylko spód, bez boków.

Olej połącz w garnuszku z wodą, 1 szklanką cukru i kakao, wymieszaj zagotuj i odłóż do całkowitego wystudzenia. Cukier powinien się w całości rozpuścić.

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem i sodą.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę i powoli, łyżka po łyżce dodawaj pozostałe pół szklanki cukru, ciągle miksując. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując.

Wyłącz mikser i teraz już tylko łyżką mieszaj masę. Do jajecznej masy dodaj powoli przestudzoną kakaową masę oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Możesz to robić partiami i za każdym razem powoli i delikatnie mieszając. Zależy nam na tym, aby ubita z jajek piana pozostała puszysta. Dzięki temu ciasto ładnie urośnie.

Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanej foremki i włóż do pieca na ok. 40-45 minut.

Ciasto powinno wyrosnąć i po włożeniu w nie wykałaczki, nie powinno być mokre. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wystudź w piekarniku. Po wystudzeniu wyjmij, pozbądź się papieru do pieczenia ze spodu i przekrój na dwa blaty.

W trakcie pieczenia przygotuj krem.

Miękkie masło utrzyj mikserem na puch (masło powinno zrobić się jaśniejsze i puszyste) i łyżka po łyżce dodawaj kajmak. Ma powstać gęsta i kremowa masa. Wyłącz mikser i dodaj ¾ pokruszonego słonecznika. Wymieszaj łyżką.

Zacznij składanie ciasta.

Każdy z przekrojonych blatów czyli górę i dół posmaruj dżemem tak by w całości go wykorzystać.

Jeden z blatów ułóż dżemem do góry na paterze lub naczyniu, na którym będziesz podawać ciasto. Nałóż cały krem kajmakowy, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem dżemem do dołu. Delikatnie dociśnij.

Wykończenie.

Zagotuj w garnuszku śmietankę kremówkę, wyłącz i dodaj pokruszoną czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj. Czekolada powinna się ładnie stopić i utworzyć gęstą polewę. Rozprowadź ją po placku równomiernie i wykończ posypując ciasto pozostałym chrupiącym słonecznikiem.

Ciasto słonecznikowe przechowuj w lodówce. Przed podaniem wyjmij je na godzinę do przodu, aby krem nie był zbyt twardy.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *