Ciasto słonecznikowe, czyli czekoladowe ciasto ze słonecznikiem i kremem kajmakowym, wspaniałe przekładane ciasto lub nawet mini torcik. Wilgotne, pełne smaku blaty czekoladowe, słodka kajmakowa masa, chrupiący prażony słonecznik, przełamująca słodycz konfitura z czarnej porzeczki, a całość polana gorzką czekoladą i udekorowana dodatkowym chrupkiem. Genialne połączenie, które smakuje większości osób i zrobiło furorę na niejednym spotkaniu.
Świetny balans pomiędzy słodkim kajmakiem, a delikatnie wytrawnymi blatami czekoladowymi, kwaskowatą konfiturą i gwoździem programu, czyli chrupiącym słonecznikiem. Ten ostatni większość zaskakuje, gdyż rzadko kiedy poczciwy słonecznik kojarzy się z ciastem, nie mówiąc już o torcie. Jednak ten, pieczony w karmelu, nabrawszy niesamowitej chrupkości i wręcz uzależniającego smaku, idealnie pasuje do ciasta.
Ciasto słonecznikowe nie jest trudne, aczkolwiek wymaga nieco przygotowań. Można je sobie rozłożyć np. na 2 dni. Jednego dnia upiec słonecznik i blaty, drugiego przygotować krem i złożyć placek w całość. Placek bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Przechowuj w lodówce do kilku dni.
Jeżeli szukasz pomysłu na proste ciasto czekoladowe lub tort, sprawdź łatwy torcik czekoladowy z bitą śmietaną lub mój ulubiony i najlepszy tort z truskawkami.
Składniki na ciasto słonecznikowe pieczone w blaszce o wymiarach ok. 25 x 35 cm:
Na ciasto czekoladowe:
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody o temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanka cukru – najlepiej drobnego, ale może być zwykły
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 5 jajek zerówek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na chrupiący słonecznik:
- 250 g ziaren słonecznika
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 6 łyżek cukru
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Na masę kajmakową:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej (wyjmij z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem)
- 1 puszka kajmaku (ok. 530 g) – kupionego lub własnoręcznie przygotowanego z puszki słodzonego mleka skondensowanego gotowanej przez 2 h w wodzie w taki sposób, aby puszka nie wystawała ponad wodę (puszka jest przez cały czas zamknięta)
- ¾ słonecznika z powyższego przepisu
Wykończenie:
- 1 średni słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250 g) – można użyć również powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- ¼ słonecznika z powyższego przepisu
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania chrupiącego słonecznika.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przesmaruj go po całej szerokości 2-3 łyżkami oleju (wówczas słonecznik będzie można bez problemu odkleić). Słonecznik wymieszaj w garnuszku z masłem, mlekiem i cukrem, a następnie zagotuj. Po zagotowaniu przełóż na blachę wyłożoną papierem posmarowanym olejem. Rozsmaruj na całej szerokości blaszki i włóż do pieca. Słonecznik piecz ok. 20 minut aż zrobi się złocisty, ale pilnuj żeby się nie przypalił. Wyjmij i wystudź. Następnie pokrusz. Nie wyłączaj piekarnika.
Przygotuj czekoladowe blaty.
Prostokątną foremkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia – tylko spód, bez boków.
Olej połącz w garnuszku z wodą, 1 szklanką cukru i kakao, wymieszaj zagotuj i odłóż do całkowitego wystudzenia. Cukier powinien się w całości rozpuścić.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem i sodą.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę i powoli, łyżka po łyżce dodawaj pozostałe pół szklanki cukru, ciągle miksując. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Wyłącz mikser i teraz już tylko łyżką mieszaj masę. Do jajecznej masy dodaj powoli przestudzoną kakaową masę oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Możesz to robić partiami i za każdym razem powoli i delikatnie mieszając. Zależy nam na tym, aby ubita z jajek piana pozostała puszysta. Dzięki temu ciasto ładnie urośnie.
Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanej foremki i włóż do pieca na ok. 40-45 minut.
Ciasto powinno wyrosnąć i po włożeniu w nie wykałaczki, nie powinno być mokre. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wystudź w piekarniku. Po wystudzeniu wyjmij, pozbądź się papieru do pieczenia ze spodu i przekrój na dwa blaty.
W trakcie pieczenia przygotuj krem.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puch (masło powinno zrobić się jaśniejsze i puszyste) i łyżka po łyżce dodawaj kajmak. Ma powstać gęsta i kremowa masa. Wyłącz mikser i dodaj ¾ pokruszonego słonecznika. Wymieszaj łyżką.
Zacznij składanie ciasta.
Każdy z przekrojonych blatów czyli górę i dół posmaruj dżemem tak by w całości go wykorzystać.
Jeden z blatów ułóż dżemem do góry na paterze lub naczyniu, na którym będziesz podawać ciasto. Nałóż cały krem kajmakowy, rozprowadź równomiernie i przykryj drugim blatem dżemem do dołu. Delikatnie dociśnij.
Wykończenie.
Zagotuj w garnuszku śmietankę kremówkę, wyłącz i dodaj pokruszoną czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj. Czekolada powinna się ładnie stopić i utworzyć gęstą polewę. Rozprowadź ją po placku równomiernie i wykończ posypując ciasto pozostałym chrupiącym słonecznikiem.
Ciasto słonecznikowe przechowuj w lodówce. Przed podaniem wyjmij je na godzinę do przodu, aby krem nie był zbyt twardy.
Obłędne ciacho :)