Jajka w ziołowym sosie – lekka przystawka, odświeżająca sałatka, przekąska przywołująca wiosnę.
Przygotowując ten przepis wzorowałam się na klasycznym Frankfurter Grüne Soße (w hesjańskim dialekcie grie soβ), czyli frankfurckim zielonym sosie do jajek. Nie chciałam jednak tego przepisu nazywać w oryginalny sposób, gdyż składniki na ten sos są dokładnie określone, a mianowicie kluczem jest użycie 7 konkretnych ziół. Proporcje ziół to max. 30% każdego z nich, a dodatkowo 70% użytych ziół powinno być wyhodowanych we Frankfurcie. Ba, niektóre z nich są dostępne jedynie w tym regionie i sprzedawane już w komplecie, właśnie do tego dania. Co ciekawe, jajka w zielonym sosie nie są popularne w całych Niemczech, a jedynie w Hesji, w okolicach Frankfurtu. Ze względu na dostępność świeżych ziół, głównie w okolicach wczesnej wiosny i Wielkanocy. Widzicie zatem, że w naszych polskich warunkach odtworzenie oryginalnego przepisu byłoby wyzwaniem :-) Jestem pewna, że oryginał smakuje wyśmienicie, natomiast moja wersja z 4 ziołami była naprawdę smaczna. Zachęcam Was do poszukania na bazarkach lub na łąkach mnogości ziół, ale z powodzeniem możecie użyć tego, co macie w zanadrzu.
Jajka w ziołowym sosie podajemy na zimno, w towarzystwie gotowanych ziemniaków. Danie więc może stanowić ciekawą przystawkę, rodzaj sałatki na przyjęcia czy też weekendowe śniadanie.
Więcej przepisów z Niemiec znajdziesz w kategorii kuchnia niemiecka.
Składniki na 6 porcji jajek w ziołowym sosie:
Na ziemniaki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków sałatkowych
- sól do posolenia wody na ziemniaki
Na sos ziołowy:
- 10 jajek
- 2 garści ziół w miarę równych proporcjach – w oryginale to: ogórecznik, trybula, rzeżucha, natka pietruszki, szczaw, szczypiorek, krwiściąg mniejszy; ja użyłam: natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i rukiew wodną
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego
- 2 łyżeczki ostrzejszej musztardy
- 2 łyżki oleju, np. rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Do podania:
- liście dowolnej sałaty
- kilka łyżek oleju
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, obierz.
Jajka ugotuj na twardo, czyli ok. 7-8 minut we wrzącej wodzie. Przełóż do zimnej wody, wystudź, obierz. Cztery jajka przekrój na pół, wyciągnij żółtka i rozetrzyj je z olejem w misce. Białka drobno posiekaj. Pozostałe 6 jajek obierz i zostaw do podania.
Zioła drobno posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj drobniutko.
Do roztartych z olejem żółtek dodaj śmietanę, jogurt, musztardę, sok z cytryny, posiekane zioła, czosnek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Jajka w ziołowym sosie podawaj w następujący sposób – na talerzu ułóż liście sałaty, a na nich pokrojone w plastry ziemniaki. Polej je olejem i posyp mielonym pieprzem. Obok na talerzu ułóż 2-3 łyżki ziołowego sosu, a na nim ułóż jajko pokrojone w ćwiartki. Zajadaj.
To musi być naprawdę pyszne. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis – przede wszystkim ten super sosik :P
Bardzo polecam:)