Obłędny letni tort ze wszystkim tym, co najlepsze. Mocno czekoladowe, mięsiste i wilgotne blaty przełożone po prostu ubitą śmietanką kremówką, a wszystko to zwieńczone ulubionymi owocami lata. Nie może być prościej. Czekoladowe blaty są szybkie i bezproblemowe, to w zasadzie baza do niezłych muffinek :-) Nie musicie nawet wyciągać miksera. Bita śmietanę możecie wzbogacić o serek mascarpone, który bardziej usztywni krem, ale nie jest to konieczne. Nie żałujcie też owoców, które przyjemnie skontrastują słodycz ciasta i najpiękniej udekorują wypiek.
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/torcik-czekoladowy-z-owocami-lata
Składniki na mały torcik o średnicy ok. 20 cm:
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 150 ml oleju o neutralnym smaku
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 6 łyżek (mały słoiczek) gęstego dżemu lub konfitury – truskawkowej, jagodowej, porzeczkowej
- 2 garści letnich owoców – truskawek, jagód, malin, borówek, czereśni, wiśni
- opcjonalnie kilka listków mięty
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno foremki na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka roztrzep delikatnie trzepaczką, dodaj mleko, olej i cukier i wanilię. Krótko wymieszaj do połączenia składników.
Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek, wymieszaj.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej do przygotowanej foremki, włóż do pieca i piecz ok. 50 minut.
W tym czasie przygotuj krem – śmietankę ubij na sztywny krem i połącz z cukrem pudrem.
Owoce odszypułkuj, usuń ewentualne pestki i te większe pokrój. Kilka możesz zostawić w całości do ozdoby.
Upieczone ciasto ostudź, odkrój wyrośniętą “czapkę” z góry ciasta (możesz ja po prostu zjeść ;-)). Ciasto przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Pierwszy dolny blat połóż na paterze i rozsmaruj na nim 3 łyżki konfitury. Następnie nałóż porcję kremu i odrobinę owoców. Przykryj drugim blatem i ponownie rozsmaruj resztkę konfitury, część kremu i owoce. Pokryj ostatnim blatem, a ten udekoruj resztką śmietany i owocami oraz listkami mięty.
Przechowuj w lodówce.
Smakowity :)
wspaniały:)