Czekoladowy tort z bitą śmietaną i letnimi owocami

Obłędny letni tort ze wszystkim tym, co najlepsze. Mocno czekoladowe, mięsiste i wilgotne blaty przełożone po prostu ubitą śmietanką kremówką, a wszystko to zwieńczone ulubionymi owocami lata. Nie może być prościej. Czekoladowe blaty są szybkie i bezproblemowe, to w zasadzie baza do niezłych muffinek :-) Nie musicie nawet wyciągać miksera. Bita śmietanę możecie wzbogacić o serek mascarpone, który bardziej usztywni krem, ale nie jest to konieczne. Nie żałujcie też owoców, które przyjemnie skontrastują słodycz ciasta i najpiękniej udekorują wypiek.

170829_DSC3690-1.jpg

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/torcik-czekoladowy-z-owocami-lata

Składniki na mały torcik o średnicy ok. 20 cm:

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju o neutralnym smaku
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 6 łyżek (mały słoiczek) gęstego dżemu lub konfitury – truskawkowej, jagodowej, porzeczkowej
  • 2 garści letnich owoców – truskawek, jagód, malin, borówek, czereśni, wiśni
  • opcjonalnie kilka listków mięty

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno foremki na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Jajka roztrzep delikatnie trzepaczką, dodaj mleko, olej i cukier i wanilię. Krótko wymieszaj do połączenia składników.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek, wymieszaj.

Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej do przygotowanej foremki, włóż do pieca i piecz ok. 50 minut.

W tym czasie przygotuj krem – śmietankę ubij na sztywny krem i połącz z cukrem pudrem.

Owoce odszypułkuj, usuń ewentualne pestki i te większe pokrój. Kilka możesz zostawić w całości do ozdoby.

Upieczone ciasto ostudź, odkrój wyrośniętą “czapkę” z góry ciasta (możesz ja po prostu zjeść ;-)). Ciasto przekrój wzdłuż na 3 blaty.

Pierwszy dolny blat połóż na paterze i rozsmaruj na nim 3 łyżki konfitury. Następnie nałóż porcję kremu i odrobinę owoców. Przykryj drugim blatem i ponownie rozsmaruj resztkę konfitury, część kremu i owoce. Pokryj ostatnim blatem, a ten udekoruj resztką śmietany i owocami oraz listkami mięty.

Przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *