Mazurek królewski – kruchy mazurek z kratką

Lubię mazurki i co Wielkanoc staram się upiec chociaż jeden. Mój ulubiony to ten prosty z kajmakiem, powidłami i czekoladą – ubóstwiam to połączenie słodyczy z kwaskowatym dżemem. Natomiast wysoko muszę postawić i ten, mazurek królewski. Właściwie wygląda dosyć prosto, kruche ciasto, konfitura i lukier. Natomiast diabeł tkwi w kuchym spodzie. Przede wszystkim ciasto przygotowujemy zupełnie inaczej niż klasyczne kruche. Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy do niego resztę składników. A wśród nich chociażby posiekane migdały, skórka cytrynowa czy ugotowane żółtka jaj. Tak, ugotowane. To właśnie sprawia, że ciasto jest wyjątkowe, kruchutkie i rozpływa się w ustach. Prawdziwy mazurek królewski!

Przepis pochodzi z tej strony: Moje Wypieki

mazurek królewski

Składniki na jeden niewielki mazurek o wymiarach ok. 20 x 15 cm:

  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka z ugotowanych jaj, wystudzone – białka możesz wykorzystać chociażby do sałatki
  • 1 surowe żółtko
  • 60 g drobno posiekanych obranych (blanszowanych) migdałów (nie mielonych i nie mąki migdałowej)
  • 180 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • ok. pół szklanki dobrej jakości konfitur – u mnie wiśniowa, ale można użyć malinowej, śliwkowej, truskawkowej lub innej ulubionej; ważne by nie były zbyt płynne, a bardziej gęste
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Miękkie masło utrzyj na puch i stopniowo dodawaj cukier puder. Ma powstać puszysta jasna masa. Następnie dodaj do niej rozgniecione widelcem ugotowane żółtka i jedno surowe. Wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę i migdały. Wymieszaj i rękami zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Powinno być mocno schłodzone.

Po tym czasie wyjmij ciasto i ok. 2/3 rozwałkuj na kształt prostokąta. Ja mojego mazurka piekłam na zwykłej piekarnikobwej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, natomiast można również skorzystać z odpowiedniej foremki (okrągłej, prostokątnej, jajowatej). Wybierając drugą opcję, ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki.

Pozostałą 1/3 ciasta podziel na mniejsze części i zroluj cienkie wałeczki, które następnie ułóż jako kratkę na przygotowanym spodzie. Tak przygotowanego mazurka ponownie schłódź w lodówce minimum przez godzinę. Ciasto powinno być bardzo zimne i twarde.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dobrze schłodzone ciasto włóż do pieca i piecz ok. 20 minut, aż ładnie się zarumieni, ale nie zacznie za mocno przypiekać.

Upieczonego mazurka wystudź. W zagłębienia między paseczkami nałóż po trochę konfitury. Paseczki polukruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Poczekaj aż lukier zaschnie.

mazurek królewski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.