Mazurek z dżemem i kajmakiem

Czy w Waszych domach piecze się mazurki? U mnie, chociaż z nazwy to popularne ciasto, nigdy się nie piekło. Dla mnie mazurki to po prostu kruche placki z nadzieniem, ostatnio zwane tartami. Ale mazurek – brzmi dumnie :-) Więc na Wielkanoc w tym roku jest i mazurek. Na najlepszym, kruchutkim, rozpływającym się z ustach spodzie. Z kwaśnym powidłem, słodkim kajmakiem, ozdobiony białą czekoladą. Całość smakuje bajecznie! Przy tym jest łatwe i bezproblemowe. Polecam bardzo mocno!

mazurek

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła ziemnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Składniki na nadzienie:

  • pół szklanki gęstego dżemu – u mnie z czarnej porzeczki (może być też powidło śliwkowe)
  • 400 g kajmaku
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Najpierw przygotujemy spód.

Płatki mielimy w blenderze lub młynku do kawy na mąkę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i szybko zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę natłuszczamy i obsypujemy odrobiną mąki.

Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do uprzednio natłuszczonej formy. Ciasto dociskamy do formy i ścinamy wystające poza formę brzegi. Tak przygotowany spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło i nie wybrzuszało się.

Na spód układamy większy kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i wysypujemy na nią bądź specjalne kulki ceramiczne bądź zwykłą suchą fasolę/groch/ciecierzycę/ryż. Najważniejsze, aby użyty strączek był  suchy, nie ugotowany. Produktu ma być na tyle, aby wypełnił całą foremkę po same brzegi. Ten trick zapobiegnie opadaniu brzegów ciasta i wyrośnięciu samego spodu.

Gdy całość mamy już przygotowaną, wkładamy formę z ciastem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut. Następnie usuwamy z ciasta papier/folię z obciążeniem i podpiekamy spód jeszcze przez ok. 20 minut. Ciasto ma się ładnie zezłocić, ale nie przypalić. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Na ostudzone ciasto wykładamy warstwę dżemu, następnie kajmaku.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem i polewamy nią mazurka. Schładzamy w lodówce.

mazurek

Propozycja bierze udział w akcji –>

Wielkanocne Smaki - edycja V

Reklamy

15 thoughts

  1. Odkąd odkryłyśmy, że mazurki to właśnie takie kruche placuszki a nic bardziej skomplikowanego to też robimy kilka sztuk dla nas i dla przyjaciół :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s