Veg Kadai – indyjski sos na bazie pomidorów i papryki z warzywami

Veg Kadai lub Karahi to jedna z dziesiątek (jak nie setek) propozycji z indyjskiego menu. Zacznijmy od genezy słowa kadai/karahi. To nic innego jak rodzaj indyjskiego woka, w którym danie powinno być przygotowywane. Wok od standardowego różni się właściwie jedynie tym, że jego dno jest płaskie. Oczywiście my, w domowych warunkach, możemy użyć do przygotowania dania standardowej patelni lub większego rondla.

Kadai to charakterystyczny rodzaj potrawy dla północy Indii i Pakistanu, ale jest znane w całym kraju. Karahi to rodzaj sosu na bazie pomidorów, pasty czosnkowo-imbirowej i oczywiście mieszanki aromatycznych przypraw. Obowiązkowym składnikiem jest również papryka, dowolnego koloru. Danie powinno być dosyć pikantne, jednak nie należy do kanonu tych najostrzejszych. Wykonanie potrawy od podstaw wymaga chwili czasu, ale nie ma tu właściwie nic trudnego i skomplikowanego.

Moja wersja Kadai to Veg Kadai, czyli sosu z warzywami. Do sosu można użyć również popularnego serka paneer lub kurczaka (to chyba najbardziej znana wersja sosu). Wówczas wystarczy zastąpić warzywa (prócz papryki) wybranym składnikiem. Nie bójcie się jednak wersji wegetariańskiej. Ziemniaki sprawiają, że sos jest treściwy, a pozostałe warzywa smakowicie komponują się z przyprawami. Możecie użyć swoich ulubionych warzyw. Uwielbiam wykańczać sos odrobiną śmietany, która łagodzi ostrość dania i jest tą kropką nad I.

Ostatnia rzecz to przyprawy. Najlepiej używać przypraw niezmielonych, w całości. To one zagwarantują nam świeżość i niepowtarzalny smak potrawy. Najpierw należy je w całości podprażyć, a później zmielić na proszek. Jeżeli będziecie mieć problem ze znalezieniem którejś z przypraw, w przepisie macie linki. Warto zaopatrzyć się w zestaw indyjskich przypraw, wówczas potrawy z tego kraju będą tylko kwestią dodatków. To one są tutaj najważniejsze!

veg kadai przepis

Składniki na 4 porcje:

Składniki na mieszankę przypraw:

Pozostałe składniki:

  • kilka łyżek oleju do smażenia, np. rzepakowego
  • 2 papryczki chilli typu bird eye
  • ok. 3 cm kawałek imbiru
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula – połowa drobno posiekana i druga połowa pokrojona w plasterki
  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g)
  • 2 małe ziemniaki (ok. 150 g)
  • 1 większa papryka czerwona – można użyć innego koloru
  • 1 nieduża marchewka
  • Garść groszku mrożonego
  • 400 ml wody
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chilli ostrego w proszku
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • sól do smaku

Do podania:

veg kadai przepis

Wykonanie:

Rozpocznij od przygotowania mieszanki przypraw. Najlepiej używać przypraw w całości, są bardziej aromatyczne niż te już gotowe zmielone. Wszystkie przyprawy razem z orzechami wrzuć na patelnię i na wolnym ogniu zacznij podgrzewać. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, zdejmij je z patelni i ostudź. Następnie przy użyciu młynka do kawy lub malaksera zmiel na drobno. Powinien powstać w miarę drobny proszek. Odłóż.

Przygotuj pozostałe składniki. Ziemniaki obierz i pokrój je w słupki (jak na frytki). Z papryki usuń gniazdo nasiennie i pokrój ją w paski. Cebulę obierz i podziel na pół. Jedną połówkę drobniutko posiekaj, drugą pokrój w plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekaj. Marchewkę obierz i tak jak ziemniaki, pokrój w słupki. Imbir i czosnek obierz, a następnie rozdrobnij w malakserze na pastę. Możesz też użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej.

Na tej samej patelni, na której prażone były przyprawy, rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę pokrojoną w plasterki i paprykę. Smaż na dużym ogniu aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Zajmie to ok. 3-4 minut. Ściągnij z patelni i odłóż.

Ponownie na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj pastę czosnkowo-imbirową. Chwilę podsmaż, dodaj posiekaną drobno cebulkę, ponownie podsmaż. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość zagotuj. Dodaj kurkumę i ostrą papryczkę w proszku. Gdy całość nieco zgęstnieje, dodaj przygotowane wcześniej ziemniaki, marchewkę, groszek (może być prosto z zamrażarki), posiekane chilli. Wymieszaj i dodaj wodę. Przykryj i całość gotuj ok. 20-30 minut aż ziemniaki będą miękkie a całość ładnie się zagęści. Pamiętaj, że warzywa nie powinny się rozgotować. Jeżeli sos będzie zbyt suchy, dodaj trochę wody.

Do niemal gotowego veg kadai dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw oraz podsmażone paprykę z cebulą. Wymieszaj. Na końcu całość dopraw solą i dodaj śmietankę. Wymieszaj i spróbuj.

Podawaj z posiekanym imbirem i kolendrą oraz do wyboru: ryżem basmati albo chlebkami: robi lub naan.

2 thoughts

  1. Uwielbiam dania kuchni indyjskiej za aromatyczne przyprawy i mnogość dań wegańskich albo łatwych do zweganizowania :)
    To danie robię praktycznie tak samo z tym, że przyprawy razem z warzywami gotuję od początku.
    Polecam każdemu kto lubi orientalne smaki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.