Indyk to wdzięczne mięso do zapiekania. Jest chudy, ale dobrze przygotowany zostaje soczysty i delikatny. Bardzo lubię dobrze go przyprawić i upiec w brytfance lub rękawie. Tym razem postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego i mięso zrolowałam nadziewając dużą ilością świeżych ziół i czosnku. Nie jest to właściwie nic trudnego. Pierś należy rozciąć, posmarować farszem i zawinąć. Ja dodatkowo pomagam sobie sznurkiem, który sprawia, że rolada trzyma się formy.
Taka pieczeń idealnie spisze się na kanapkach, a także jako mięso do obiadu. Do tego drugiego warto podać powstały podczas pieczenia sos. Można go zagęścić odparowując wodę lub dodając odrobinę mąki z masłem albo śmietankę.
Składniki na jedną sporą roladę z indyka:
Składniki na marynatę:
- 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg (razem z polędwiczką)
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka kolendry mielonej
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
Składniki na farsz:
- 4-5 ząbków czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek koperku
- 80 g masła
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Pierś z indyka umyj i natnij tak, aby powstał spory płat mięsa. Wszystkie przyprawy do marynaty wymieszaj ze sobą i połącz z olejem. Mięso natrzyj porządnie marynatą.
W osobnej misce przygotuj farsz. Drobno posiekaj czosnek i zioła lub użyj do tego celu malaksera. Połącz z masłem, solą i pieprzem. Ma powstać ziołowo-czosnkowe masełko.
Mięso rozłóż np. na desce do krojenia i na dłuższą połowę (jeżeli wyszedł Ci kwadrat to obojętnie) nałóż przygotowany farsz. Zwiń roladę i zabezpiecz ją wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem, by trzymała formę.
Mięso najlepiej w takiej formie zamarynować, minimum godzinę, ale najlepiej 12-24 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane mięso włóż do głębszej brytfanki, podlej ok. pół szklanki wody, przykryj i włóż do rozgrzanego pieca. Piecz 1 godzinę, przy czym na ostatnie 10-15 minut odkryj i pozwól by rolada ładnie się przyrumieniła.
Podawaj na zimno lub ciepło. Na gorącą roladę możesz podać z powstałym podczas pieczenia sosem.