Rolada z indyka z ziołowym nadzieniem

Indyk to wdzięczne mięso do zapiekania. Jest chudy, ale dobrze przygotowany zostaje soczysty i delikatny. Bardzo lubię dobrze go przyprawić i upiec w brytfance lub rękawie. Tym razem postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego i mięso zrolowałam nadziewając dużą ilością świeżych ziół i czosnku. Nie jest to właściwie nic trudnego. Pierś należy rozciąć, posmarować farszem i zawinąć. Ja dodatkowo pomagam sobie sznurkiem, który sprawia, że rolada trzyma się formy.

Taka pieczeń idealnie spisze się na kanapkach, a także jako mięso do obiadu. Do tego drugiego warto podać powstały podczas pieczenia sos. Można go zagęścić odparowując wodę lub dodając odrobinę mąki z masłem albo śmietankę.

rolada z indyka z nadzieniem ziołowym

Składniki na jedną sporą roladę z indyka:

Składniki na marynatę:

  • 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg (razem z polędwiczką)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

Składniki na farsz:

  • 4-5 ząbków czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 80 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

rolada z indyka z nadzieniem ziołowym

Wykonanie:

Pierś z indyka umyj i natnij tak, aby powstał spory płat mięsa. Wszystkie przyprawy do marynaty wymieszaj ze sobą i połącz z olejem. Mięso natrzyj porządnie marynatą.

W osobnej misce przygotuj farsz. Drobno posiekaj czosnek i zioła lub użyj do tego celu malaksera. Połącz z masłem, solą i pieprzem. Ma powstać ziołowo-czosnkowe masełko.

Mięso rozłóż np. na desce do krojenia i na dłuższą połowę (jeżeli wyszedł Ci kwadrat to obojętnie) nałóż przygotowany farsz. Zwiń roladę i zabezpiecz ją wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem, by trzymała formę.

Mięso najlepiej w takiej formie zamarynować, minimum godzinę, ale najlepiej 12-24 godziny.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane mięso włóż do głębszej brytfanki, podlej ok. pół szklanki wody, przykryj i włóż do rozgrzanego pieca. Piecz 1 godzinę, przy czym na ostatnie 10-15 minut odkryj i pozwól by rolada ładnie się przyrumieniła.

Podawaj na zimno lub ciepło. Na gorącą roladę możesz podać z powstałym podczas pieczenia sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *