Szakszuka na ostro – jajka smażone w ostrym sosie po arabsku

Szakszuka, tunezyjskie danie, które podbiało cały arabski świat a powoli dociera i do nas. Trudno się temu dziwić, gdyż usmażone, a właściwie ugotowane na miękko jajka w aromatycznym pomidorowym sosie to posiłek idealny. Mnie najbardziej smakuje na śniadanie, ale przecież można ją podać na obiad czy kolację, a nawet na deser, jak to woli. Chociaż na blogu znajdziecie już podstawową wersję szakszuki oraz tę z bakłażanem, dzisiaj za Yotamem Ottolenghi i Samim Tamimi prezentuję wersję na ostro. Z dodatkiem aromatycznej pasty harissy, ktorą możecie zrobić lub kupić w sklepach z arabską żywnością. Oh szakszuka, tyś królową śniadań.

Inspiracja: „Jerozolima”, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Szakszuka

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 1 łyżka ostrej pasty harissy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory lub z puszki
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 3-4 jajka
  • sól do smaku
  • opcjonalnie – gęsty jogurt do podania

Wykonanie:

Czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w nie za drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i posiekaj niedbale.

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, wrzuć harissę, koncentrat, czosnek, paprykę i kumin. Wymieszaj i smaż przez kilka minut aż papryka nieco zmięknie. Następnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut aż całość zgęstnieje. Dopraw solą do smaku.

Gdy sos jest już gotowy, zmniejsz płomień i pomagając sobie łopatką rób w sosie wgłębiania i wbijaj w nie ostrożnie jajka. Ważne, aby żółtko nie zostało uszkodzone i nie rozlało się. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 1-2 minut aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.

Podawaj natychmiast, ze świeżym pieczywem i ewentualnie z gęstym jogurtem.

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz