Melitzanosalata – grecka pasta z bakłażana

Aromatyczna i pełna smaku pasta z popularnego w Grecji bakłażana. Jedna z meze, czyli greckich przystawek, przekąsek, ale również stosowana jako dodatek do pieczywa czy do dań głównych. W lecie, gdzie możemy te piękne warzywa kupić w przyzwoitej cenie, warto wykorzystać je właśnie w postaci pasty. Bakłażana najpierw pieczemy do miękkości, aby następnie doprawić go czosnkiem, cebulką, sporą ilością natki i oczywiście greckiej oliwy. Pyszna i ciekawa w smaku. Ja najbardziej lubię ją w postaci dodatku do jeszcze ciepłego pieczywa, a Wy?

170722_DSC3499-1.jpg

Składniki na miseczkę pasty:

  • 1 duży bakłażan
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • pół garści natki pietruszki
  • szczypta soli do smaku
  • ok. 50 ml oliwy

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blasze i piecz ok. 45 minut, aż ten stanie się miękki.

Warzywo lekko ostudź i wydrąż miąższ ze skórki. Przełóż do misy blendera, dodaj sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, natkę i sól. Ponowie zblenduj dodając powoli oliwę. Miksuj do uzyskania w miarę gładkiej pasty.

Podawaj ze świeżym pieczywem, jako dodatek do dań.

Przechowuj w lodówce polane z wierzchu oliwą.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *