Naleśniki żytnie

Lubię naleśniki i lubię z nimi kombinować. Nie mam nic przeciwko zwykłym pszennym, ale ale jeśli da się nieco zdrowiej, to czemu by nie spróbować. Naleśniki na bazie mąki żytniej, a w dodatku pełnoziarnistej to bardzo dobra alternatywa. Spodziewałam się ciężkich, gumiastych placków, ale wcale takie nie są. Smakują bardzo podobnie do klasycznych pszennych z tą charakterystyczną dla pełnoziarnistych orzechową nutą. Dla mnie rewelacyjne w połączeniu z wytrawnymi dodatkami, ale myślę, że dobrze skomponują się też z dżemem. Do dzieła!

_DSC0357-5_na_bloga

Składniki na 6 naleśników:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka tłustego
  • 200 ml wody gazowanej lub niegazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiej do dużej miski, wbij jajko, dodaj mleko oraz wodę, olej i sól. Całość wymieszaj trzepaczką na gładką masę i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto na bazie mąki żytniej będzie bardziej gęste, więc potrzebuje więcej płynu. W razie potrzeby dolewaj partiami wodę, aby ciasto miało ostatecznie konsystencję śmietanki.

W międzyczasie rozgrzej porządnie patelnię najlepiej z teflonową powłoką (wówczas nie trzeba jej natłuszczać). Nalewaj ciasto partiami i rozprowadzaj równomiernie po całej powierzchni. Smaż po kilka minut z każdej strony.

Podawaj z ulubionymi dodatkami – na słodko lub na słono. U mnie z serkiem, wędzonym łososiem, koperkiem i pieczonymi pomidorkami.

8 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *