Szakszuka – arabskie jajka smażone w sosie

Szukacie przepisu na idealne letnie śniadanie? No to znaleźliście – wielki bałagan! Bo to właśnie znaczy dosłownie szakszuka. Oryginalnie pochodząca z Tunezji, ale popularna w całym arabskim świecie, także w Maroku. Najlepiej smakuje właśnie latem, gdy pomidory są najsmaczniejsze. No i te jajka… Mimo, że wyglądają jak sadzone, tak naprawdę smakują jak te w koszulce. Ścięte białko i płynne żółtko. Mój ideał. Chociaż danie nie jest najszybsze, jest bardzo proste i mogłabym je jeść codziennie. Gdy dodacie doń mięsa czy też ugrillowanego bakłażana, z powodzeniem możecie zjeść szakszukę na obiad. No i tak cały dzień… :-)

szakszuka

Składniki na 2 porcje:

  • 3-4 spore pomidory – najlepszej jakości, dojrzałe i soczyste
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • płaska łyżeczka papryki w proszku
  • szczypta kuminu
  • 3 lub 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki, wyciąć twarde części i niedbale pokroić.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć chwilkę czosnek z cebulką. Następnie dodać pomidory i dusić aż zmiękną i całość się zredukuje.

Doprawić papryką, kuminem oraz solą i pieprzem.

Następnie pomagając sobie łopatką robić w sosie dołki i wbijać w nie całe jajka. Całość przykryć pokrywką i dusić kilka minut. Ja trzymam szakszukę na ogniu dotąd aż białko się zetnie, a żółtko pozostaje wciąż płynne.

Na końcu jajka posypać jeszcze lekko solą i pieprzem i od razu podawać ze świeżym pieczywem.

Reklamy

13 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s