Sos tzatziki to kulinarnie jedna z najbardziej kojarzących się z Grecją rzeczy. Złośliwi twierdzą, że Grecy z sosem podają dosłownie wszystko. No cóż, ten kto miał okazję być w Helladzie raczej nie zaprzeczy. Bo tzatziki, tzatzyki, czy “cacyki” pasuje do niemal wszystkiego :-) W Polsce rozsławiony nie tyle dzięki turystom, co dzięki znanym markom, które uwielbiają wszelkiego rodzaju fixy i mixy. I o ile nie polecam kupowania tych ostatnich (chyba, że macie problem z kupieniem w Polsce czosnku), cieszę się, że ten pyszny i zdrowy sos stał się tak popularny. Mnie w szczególności pasuje do mięs z grilla, gdyż świetnie odświeża i orzeźwia tłustsze dania. Do sosu możecie dodać odrobinę posiekanego koperku lub mięty. Nie będzie to już oryginał, ale ciekawa i smaczna wariacja.
Składniki na miseczkę sosu:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 małe ogórki gruntowe lub jeden duży
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Wykonanie:
Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa nie musisz obierać. Posól i odstaw na minimum 10 minut aż ogórki puszczą sok. Następnie dobrze je odsącz, a wodę wylej.
Tak przygotowane warzywo dodaj do jogurtu. Sos dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną soli. Wymieszaj i odłóż do lodówki do schłodzenia.
Proste i pyszne, ja robię do grilla :)
uwielbiam do mielonych kotlecików:)