Tzatziki – grecki sos z jogurtu i ogórka

Sos tzatziki to kulinarnie jedna z najbardziej kojarzących się z Grecją rzeczy. Złośliwi twierdzą, że Grecy z sosem podają dosłownie wszystko. No cóż, ten kto miał okazję być w Helladzie raczej nie zaprzeczy. Bo tzatziki, tzatzyki, czy „cacyki” pasuje do niemal wszystkiego :-) W Polsce rozsławiony nie tyle dzięki turystom, co dzięki znanym markom, które uwielbiają wszelkiego rodzaju fixy i mixy. I o ile nie polecam kupowania tych ostatnich (chyba, że macie problem z kupieniem w Polsce czosnku), cieszę się, że ten pyszny i zdrowy sos stał się tak popularny. Mnie w szczególności pasuje do mięs z grilla, gdyż świetnie odświeża i orzeźwia tłustsze dania. Do sosu możecie dodać odrobinę posiekanego koperku lub mięty. Nie będzie to już oryginał, ale ciekawa i smaczna wariacja.

170722_DSC3492-1.jpg

Składniki na miseczkę sosu:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 małe ogórki gruntowe lub jeden duży
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Wykonanie:

Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa nie musisz obierać. Posól i odstaw na minimum 10 minut aż ogórki puszczą sok. Następnie dobrze je odsącz, a wodę wylej.

Tak przygotowane warzywo dodaj do jogurtu. Sos dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną soli. Wymieszaj i odłóż do lodówki do schłodzenia.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz