Barszcz biały, klasyczna wielkanocna zupa. Bardzo sycąca, kwaskowata, o wyraźnym posmaku wędzonki. Koniecznie z gotowanym jajkiem i białą kiełbasą. Przygotowana na domowym zakwasie będzie najsmaczniejsza. Jak niejednokrotnie pisałam, u mnie w domu nie było wyraźnego podziału pomiędzy barszczem a żurkiem, ale słusznym się by wydaje teoria, iż barszcz jest zupą przygotowywaną na zakwasie z mąki pszennej, żur zaś na zakwasie z mąki żytniej. Ponadto barszczyk częściej bywa przyrządzony na wędzonce i jest zabielony śmietaną. Mój właśnie taki jest, zapraszam.
Składniki na 6 porcji:
- 2 l wody
- 4 małe marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 150 g boczku wędzonego
- 500 g białej kiełbasy
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 500 ml zakwasu na barszcz biały
- 200 g śmietany kwaśnej 12, 18 lub 22%
- sól i świeżego mielony pieprz do smaku
Do podania:
- jajka ugotowane na twardo
- chleb lub tłuczone ziemniaki
Wykonanie:
Do garnka włóż marchewkę, pietruszkę selera i kawałek boczku. Całość zalej zimną wodą i przypraw zielem, liściem laurowym i kulkami pieprzu. Przykryj i zagotuj, a następnie skręć ogień na minimalny i gotuj ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodaj białą kiełbasę w całości i gotuj jeszcze całość pół godziny. Po tym czasie wyciągnij z wywaru warzywa i kiełbasę (marchewkę i kiełbasę zostaw do podania, pietruszkę i selera możesz zachować np. do sałatki).
Do wywaru dodaj zgnieciony nożem czosnek, chrzan i majeranek, a następnie zakwas. Zagotuj.
Do śmietany dodaj odrobinę zupy i zahartuj ją. Dodaj jeszcze trochę wymieszaj i dopiero wtedy dodaj do zupy. Wymieszaj i raz jeszcze zagotuj. Na końcu dopraw zupę solą i pieprzem.
Barszcz podawaj z pokrojoną w talarki marchewką oraz kiełbasą, a także ugotowanym jajkiem. Możesz również wyciągnąć boczek z zupy, pokroić go w drobną kostkę, podsmażyć na patelni i również podać razem z barszczem. Ja bardzo lubię jeść biały barszcz z świeżo ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.
Najlepszy barszcz biały jaki jadłem robi moja babcia, mistrzostwo świata :)
już za dwa tygodnie i u mnie zagości. bardzo lubię. pozdrawiam!
Pyszny :) W mojej rodzinie podaje się żur, ale u męża barszcz biały :) W sumie obie zupy są dobre;)
Naprawdę wygląda apetycznie:)