Barszcz biały

Barszcz biały, klasyczna wielkanocna zupa. Bardzo sycąca, kwaskowata, o wyraźnym posmaku wędzonki. Koniecznie z gotowanym jajkiem i białą kiełbasą. Przygotowana na domowym zakwasie będzie najsmaczniejsza. Jak niejednokrotnie pisałam, u mnie w domu nie było wyraźnego podziału pomiędzy barszczem a żurkiem, ale słusznym się by wydaje teoria, iż barszcz jest zupą przygotowywaną na zakwasie z mąki pszennej, żur zaś na zakwasie z mąki żytniej. Ponadto barszczyk częściej bywa przyrządzony na wędzonce i jest zabielony śmietaną. Mój właśnie taki jest, zapraszam.

barszcz biały

Składniki na 6 porcji:

  • 2 l wody
  • 4 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 150 g boczku wędzonego
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 200 g śmietany kwaśnej 12, 18 lub 22%
  • sól i świeżego mielony pieprz do smaku

Do podania:

  • jajka ugotowane na twardo
  • chleb lub tłuczone ziemniaki

Wykonanie:

Do garnka włóż marchewkę, pietruszkę selera i kawałek boczku. Całość zalej zimną wodą i przypraw zielem, liściem laurowym i kulkami pieprzu. Przykryj i zagotuj, a następnie skręć ogień na minimalny i gotuj ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodaj białą kiełbasę w całości i gotuj jeszcze całość pół godziny. Po tym czasie wyciągnij z wywaru warzywa i kiełbasę (marchewkę i kiełbasę zostaw do podania, pietruszkę i selera możesz zachować np. do sałatki).

Do wywaru dodaj zgnieciony nożem czosnek, chrzan i majeranek, a następnie zakwas. Zagotuj.

Do śmietany dodaj odrobinę zupy i zahartuj ją. Dodaj jeszcze trochę wymieszaj i dopiero wtedy dodaj do zupy. Wymieszaj i raz jeszcze zagotuj. Na końcu dopraw zupę solą i pieprzem.

Barszcz podawaj z pokrojoną w talarki marchewką oraz kiełbasą, a także ugotowanym jajkiem. Możesz również wyciągnąć boczek z zupy, pokroić go w drobną kostkę, podsmażyć na patelni i również podać razem z barszczem. Ja bardzo lubię jeść biały barszcz z świeżo ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

Reklamy

7 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s