Żurek tradycyjny na wędzonce

Żurek czy biały barszcz. W okolicach Wielkanocy zewsząd słychać spory, co jest czym, a może to po prostu to samo. Wpływ ma na to z pewnością region Polski, ale ja przychylam się do podziału według zakwasu. I tak też żurek powinien być przygotowany na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały zaś z mąki pszennej. Mówi się jeszcze o stopniu zakwaszenia, posmaku wędzonki i dodatkach, ale zostańmy przy pierwszym podziale. Zatem dzisiaj zapraszam na klasyczny żurek, na żytnim zakwasie. Gotowana na bazie domowego zakwasu nie ma sobie równych. Z dodatkiem białej kiełbasy, sporej porcji chrzanu, pajdy razowego chleba i oczywiście jajka. Samo przygotowanie nie bardziej wymagające niż ugotowanie każdej innej zupy. Polecam nie tylko na Święta :-)

żurek

Składniki na ok. 3 litry zupy:

  • ok. 1 litr zakwasu na żurek (zakwasu żytniego)
  • ok. 2 litry zimnej wody
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora lub cebuli
  • kawałek (ok. 200-300 g) chudego boczku
  • 3 białe kiełbaski (najlepiej surowe)
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki chrzanu

Do podania:

  • jajka ugotowane na twardo
  • dodatkowy chrzan
  • kromki razowego chleba lub tłuczone ziemniaki
  • kawałki kiełbaski i boczku z zupy

żurek

Wykonanie:

Przygotuj bulion – wszystkie warzywa umyj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej zimną wodą, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjmij warzywa i dodaj wędzony boczek i kiełbasę. Gotuj jeszcze ok. 30 minut.

Na końcu wlej przygotowany wcześniej zakwas i zagotuj. Żurek dopraw obranymi i zmiażdżonymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą, pieprzem i chrzanem.

Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, razowym chlebem lub tłuczonymi ziemniakami oraz pokrojoną kiełbaską oraz boczkiem wyłowionym z zupy.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.