Żurek

Żurek czy biały barszcz. W okolicach Wielkanocy zewsząd słychać spory, co jest czym, a może to po prostu to samo. Wpływ ma na to z pewnością region Polski, ale ja przychylam się do podziału według zakwasu. I tak też żurek powinien być przygotowany na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały zaś z mąki pszennej. Mówi się jeszcze o stopniu zakwaszenia, posmaku wędzonki i dodatkach, ale zostańmy przy pierwszym podziale. Zatem dzisiaj zapraszam na klasyczny żurek, na żytnim zakwasie. Gotowana na bazie domowego zakwasu nie ma sobie równych. Z dodatkiem białej kiełbasy, sporej porcji chrzanu, pajdy razowego chleba i oczywiście jajka. Samo przygotowanie nie bardziej wymagające niż ugotowanie każdej innej zupy. Polecam nie tylko na Święta :-)

Składniki na ok. 2,5 litra zupy:

  • ok. 0,5 litra zakwasu
  • ok. 2 litry zimnej wody
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora lub cebuli
  • kawałek (ok. 20-30 dag) chudego boczku
  • 3 białe kiełbaski (u mnie surowe, ugotują się w zupie)
  • kilka listków laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • duża łyżka chrzanu

Do podania:

  • jajka ugotowane na twardo
  • dodatkowy chrzan
  • kromki razowego chleba
  • kawałki kiełbaski i boczku z zupy

Wykonanie:

Warzywa obieramy myjemy, kroimy i wkładamy do garnka razem z boczkiem. Dodajemy sól, pieprz, ziele i listki laurowe. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy białą kiełbaskę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyławiamy warzywa (można z nich zrobić np. sałatkę), a do zupy wlewamy pół litra zakwasu. Mieszamy i zagotowujemy. Zupę doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, razowym chlebem i pokrojoną kiełbaską oraz boczkiem z żuru. Smacznego!

propozycja bierze udział w akcji —>
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Reklamy

5 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s