Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to prosty przepis na pyszny obiad w sezonie grzybowym.
Obłędny kremowy, śmietankowy sos kurkowy, a do tego mięciutka i soczysta polędwiczka wieprzowa. Brzmi jak obiad idealny? :-) Dla mnie zdecydowanie tak. Do tego młode ziemniaczki, surówka… Do zrobienia, koniecznie!
Danie podawaj niezwłocznie po przygotowaniu i nie odgrzewaj, gdyż mięso stanie się twarde.
Jeżeli lubisz polędwiczki wieprzowe, wypróbuj również tych zawijanych w szynkę dojrzewającą z szałwią.
Składniki na 4 porcje polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym:
- jedna duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
- 200 g świeżych kurek
- 1 mała cebulka
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 4 łyżki masła klarowanego
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurki porządnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę.
Mięso oczyść z wierzchnich błonek i pokrój w talarki o grubości ok 1,5 cm. Każdy kawałek nieco spłaszcz przy użyciu dłoni i oprósz solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej połowę masła, podsmaż chwilę cebulkę i dodaj kurki. Smaż ok. 5 minut. Dolej wino, odparuj, a następnie wlej śmietankę. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Duś kilka minut do zgęstnienia.
Na osobnej patelni rozgrzej pozostałą część masła i podsmaż polędwiczki po 1,5 minuty z każdej strony. Tak przygotowane mięso przełóż do patelni z sosem i podduś jeszcze 2 minuty.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawaj niezwłocznie po przygotowaniu. Nie odgrzewaj, gdyż mięso stanie się twarde.
Obłędne, też robiłam :)
bardzo apetyczne danie :)
Dla mnie też to brzmi jak obiad idealny!