Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to prosty przepis na pyszny obiad w sezonie grzybowym.

Obłędny kremowy, śmietankowy sos kurkowy, a do tego mięciutka i soczysta polędwiczka wieprzowa. Brzmi jak obiad idealny? :-) Dla mnie zdecydowanie tak. Do tego młode ziemniaczki, surówka… Do zrobienia, koniecznie!

Danie podawaj niezwłocznie po przygotowaniu i nie odgrzewaj, gdyż mięso stanie się twarde.

Jeżeli lubisz polędwiczki wieprzowe, wypróbuj również tych zawijanych w szynkę dojrzewającą z szałwią.

_DSC1178-1

Składniki na 4 porcje polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym:

  • jedna duża polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 mała cebulka
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurki porządnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę pokrój w drobną kostkę.

Mięso oczyść z wierzchnich błonek i pokrój w talarki o grubości ok 1,5 cm. Każdy kawałek nieco spłaszcz przy użyciu dłoni i oprósz solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej połowę masła, podsmaż chwilę cebulkę i dodaj kurki. Smaż ok. 5 minut. Dolej wino, odparuj, a następnie wlej śmietankę. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Duś kilka minut do zgęstnienia.

Na osobnej patelni rozgrzej pozostałą część masła i podsmaż polędwiczki po 1,5 minuty z każdej strony. Tak przygotowane mięso przełóż do patelni z sosem i podduś jeszcze 2 minuty.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawaj niezwłocznie po przygotowaniu. Nie odgrzewaj, gdyż mięso stanie się twarde.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *