Sernik czekoladowy ze śliwkami

Sernik z dodatkiem czekolady zawsze wydawał mi się jakimś apogeum rozpusty – no bo sam doskonały w smaku sernik, a do tego czekolada, tłuściutka i smakowita. I taki też jest ten sernik – bogaty w smaku i bardzo smaczny. Ale nie przesłodzony i mdły. Do mojego sernika użyłam gorzkiej czekolady, ale jeżeli wolicie delikatniejsze smaki, mniej wytrawne, polecam użycie mlecznej. Sernik będzie słodszy i pewnie bardziej posmakuje dzieciom. No i śliwki. Obowiązkowe! Doskonale przełamują czekoladowy smak swoją kwaskowatością i podkreślają odrobiną alkoholu. Zresztą to klasyczne połączenie czekolada-śliwki zawsze się sprawdza. Bardzo polecam.

sernik czekoladowy ze śliwkami

Składniki na sernik pieczony w formie o średnicy 18,5 cm:

Składniki na spód:

  • 100 g dowolnych kruchych ciasteczek
  • 2 łyżki masła

Składniki na sernik:

  • 500 g półtłustego twarogu – lub twarogu z „wiaderka” o dobrym składzie
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 125 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • ok. 500 g śliwek węgierek
  • 4 łyżki śliwowicy lub rumu

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni, najlepiej bez termoobiegu.

Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasteczka zmiel na konsystencję piasku (najlepiej malakserem), dodaj masło, ponownie zmiksuj. Całość ma mieć konsystencję mokrego piasku. Taką masą wyłóż dno formy, dociśnij i schłódź przez parę minut.

Śliwki umyj, pozbądź pestek, przekrój na polówki i podsmaż w rondelku do uzyskania konsystencji dżemu, ale wciąż z kawałkami owoców. Dolej alkohol, lekko odparuj i ostudź.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.

Ser przepuść przez maszynkę do milenia mięsa lub potraktuj blenderem – ma być gładki, bez grudek. Jeżeli używasz sera z wiaderka, pomiń ten etap.

Ser zmiksuj z cukrem, jajkami, śmietanką i rozpuszczoną czekoladą. Miksuj tylko do połączenia się składników, nie długo.

Połowę przygotowanej masy sernikowej wyłóż na sporządzony wcześniej spód. Na nią wyłóż połowę masy śliwkowej. Przykryj drugą warstwą serową, a na to ponownie śliwki. Wgnieć je lekko w masę sernikową, aby się nie wysuszyły. Wyrównaj i włóż do pieca na ok. 1 godzinę.

Na dno piekarnika włóż formę z gorącą wodą i w ten sposób piecz.

Upieczony sernik zostaw do ostudzenia, a następnie schłodź go przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony sernik udekoruj czekoladową polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady połączonej ze śmietanką.

Przechowuj w lodówce.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz