Medaliony z polędwiczki wieprzowej z szynką dojrzewającą i szałwią

Tytuł bardziej skomplikowany niż wykonanie dania. Kojarzycie saltimboccę? To włoska potrawa z cielęciny z szynką parmeńską i szałwią. Całość zwinięta jest w zgrabną roladkę, najczęściej też nabitą na wykałaczkę, a następnie obsmażoną i podlaną białym winem. Na wzór właśnie tego włoskiego dania przygotowałam bajecznie proste i obłędne w smaku danie. Łatwiej dostępna polędwiczka wieprzowa pokrojona na małe kotleciki, do tego szynka dojrzewająca i nadająca całości smaczku szałwia. Całość krótko smażymy na patelni aż nabierze koloru, podlewamy winem, odparowujemy i doprawiamy. Et voila!

medaliony z szynką i szałwią

Składniki na 4 porcje:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa
  • kilka plasterków szynki dojrzewającej
  • garść świeżych listków szałwii
  • ok. pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na małe kotleciki ok. 2  cm grubości. Szynk pokrój w paski grubości kotlecików. Każdy kawałek misa owiń szynką i powtykaj w środek listki szałwii (między mięsem a szynką).

Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć kilka pozostałych listków szałwii. Następnie układaj przygotowane medaliony i obsmażaj w każdej strony po ok. 2 minuty. Na końcu podlej winem, odparuj. Dopraw sporą ilością pieprzu oraz solą. Podawaj od razu wraz ze smakowitym sosem.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *