Ciasto ucierane ze śliwkami

Cudownie waniliowe, mięciutkie, długo zachowuje świeżość. Uwielbiam właśnie takie najprostsze ciasta. Z sezonowymi owocami, polane lukrem lub okraszone kruszonką… Letni klasyk, do którego chętnie sięgam również zimą, gdy tęsknię za ciepłymi dniami. Wówczas wykorzystuję mrożone owoce, w zasadzie dowolne. Teraz oczywiście najlepiej wykorzysta te, które są w sezonie – najlepiej i najtańsze. Gorąco polecam.

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ze-sliwkami-i-cynamonem

ciasto ze śliwkami

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×25 cm:

  • 125 g masła
  • 120 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego (lub kwaśnej śmietany)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
  • ok. 500 g śliwek węgierek

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel gorącej wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Śliwki umyj, pozbądź je pestek i pokrój w ćwiartki lub połówki, jak wolisz.

Obie mąki razem z proszkiem przesiej do osobnej miski.

W drugiej misce utrzyj masło na prawie biały puch i dodaj do niego stopniowo cukier. Ma powstać gładka i puszysta masa. Dodaj jajka, po każdym porządnie miksując.

Następnie, używając już tylko łyżki lub szpatułki dodaj na przemian wymieszane mąki z jogurtem oraz wanilią. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.

Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i ułóż na niej, lekko wgniatając śliwki skórką do dołu.

Włóż do pieca i piecz ok. 50-60 minut. Po wystudzeniu udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *