Cudownie waniliowe, mięciutkie, długo zachowuje świeżość. Uwielbiam właśnie takie najprostsze ciasta. Z sezonowymi owocami, polane lukrem lub okraszone kruszonką… Letni klasyk, do którego chętnie sięgam również zimą, gdy tęsknię za ciepłymi dniami. Wówczas wykorzystuję mrożone owoce, w zasadzie dowolne. Teraz oczywiście najlepiej wykorzysta te, które są w sezonie – najlepiej i najtańsze. Gorąco polecam.
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ze-sliwkami-i-cynamonem
Składniki na blaszkę o wymiarach 20×25 cm:
- 125 g masła
- 120 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego gęstego (lub kwaśnej śmietany)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
- ok. 500 g śliwek węgierek
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel gorącej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, pozbądź je pestek i pokrój w ćwiartki lub połówki, jak wolisz.
Obie mąki razem z proszkiem przesiej do osobnej miski.
W drugiej misce utrzyj masło na prawie biały puch i dodaj do niego stopniowo cukier. Ma powstać gładka i puszysta masa. Dodaj jajka, po każdym porządnie miksując.
Następnie, używając już tylko łyżki lub szpatułki dodaj na przemian wymieszane mąki z jogurtem oraz wanilią. Delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i ułóż na niej, lekko wgniatając śliwki skórką do dołu.
Włóż do pieca i piecz ok. 50-60 minut. Po wystudzeniu udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody.
Nie lubię takich przepisów, ponieważ mam za wielką ochotę na gotowane danie tak dużą, że nie posiłek nie doczeka podania, tylko zostanie cały “spróbowany” XD
>FOXYDIET<
Też najbardziej lubię takie proste ciasta, przy których człowiek się nie narobi, a smak jest nieziemski:)
jakie wspaniałe:0