Piernikowe pralinki z daktyli to bardzo łatwe i szybkie trufelki o świątecznym smaku piernika. Dodatkowo, to bardzo zdrowe słodkości, które zawierają jedynie naturalną słodycz daktyli.
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na przeróżne pralinki – orzechowe, śliwka w czekoladzie, kokosowe… Tym razem, z racji zbliżających się Świąt, postanowiłam przygotować coś w świątecznym klimacie, a mianowicie piernikowe pralinki.
Postanowiłam też przy tej okazji wypróbować pralinki na bazie suszonych owoców, które długo już za mną chodziły. Nie chcę pisać tych wszystkich wspaniałości, czego te pralinki w sobie nie mają. Najważniejsze dla mnie jest to, że mają w sobie smak :-) Naturalna słodycz płynąca z daktyli, tłuszcz z orzechów ładnie razem wszystko skleja, odrobina skórki pomarańczowej i domowa przyprawa do piernika. Dzięki nim poczujecie świąteczny klimat, a i swoje miejsce spokojnie znajdą na wigilijnym stole. Polecam gorąco!
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2013/12/pralinki-piernikowe.html
Składniki na ok. 12 pralinek z daktyli:
- 1 szklanka orzechów włoskich – można użyć laskowych lub migdałów
- 12 suszonych daktyli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika – najlepiej domowej
- pół łyżeczki skórki z pomarańczy
- ewentualnie – 1-2 łyżki wody
- do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao, rozdrobnione herbatniki
Wykonanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na parę minut.
Orzechy zmiel blenderem na tłustą masę, dodaj przyprawę do piernika i skórkę. Dodaj namoczone daktyle. Ponownie zblenduj na gładką masę. Sprawdź konsystencję. Powinna być gładka i kleista. Możesz dodać ewentualnie odrobinę wody, aby pralinki lepiej się kleiły.
Formuj okrągłe pralinki i obtocz je w wybranej posypce.
Pralinki z daktyli trzymaj w lodówce, nawet przez kilka dni.
Świetny pomysł! Zdecydowanie do wypróbowania :) Mniam
Praliny idealne! I jeszcze jakie zdrowe! :D
Pyszne słodkości :)
Wyglądają idealnie :D
Wgryzam się…
Zapachniało świętami :)
Wyszły Ci super! Świetnie się prezentują na tej paterze:))