Piernikowe pralinki z daktyli

Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na przeróżne pralinki – orzechowe, śliwka w czekoladzie, kokosowe… Tym razem, z racji zbliżających się Świąt, postanowiłam przygotować coś w świątecznym klimacie, a mianowicie piernikowe pralinki. Postanowiłam też przy tej okazji wypróbować pralinki na bazie suszonych owoców, które długo już za mną chodziły.  Nie chcę pisać tych wszystkich wspaniałości, czego te pralinki w sobie nie mają. Najważniejsze dla mnie jest to, że mają w sobie smak :-) Naturalna słodycz płynąca z daktyli, tłuszcz z orzechów ładnie razem wszystko skleja, odrobina skórki pomarańczowej i domowa przyprawa do piernika. Dzięki nim poczujecie świąteczny klimat, a i swoje miejsce spokojnie znajdą na wigilijnym stole. Polecam gorąco!

piernikowe pralinkiInspiracja: http://www.jadlonomia.com/2013/12/pralinki-piernikowe.htmlSkładniki na ok. 12 pralinek:

  • 1 szklanka orzechów włoskich – można użyć laskowych lub migdałów
  • 12 suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika – najlepiej domowej
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • ewentualnie – 1-2 łyżki wody
  • do obtoczenia: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao, rozdrobnione herbatniki

Wykonanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na parę minut.

Orzechy zmiel blenderem na tłustą masę, dodaj przyprawę do piernika i skórkę. Dodaj namoczone daktyle. Ponownie zblenduj na gładką masę. Sprawdź konsystencję. Powinna być gładka i kleista. Możesz dodać ewentualnie odrobinę wody, aby pralinki lepiej się kleiły.

Formuj okrągłe pralinki i obtocz je w wybranej posypce.

Trzymaj w lodówce, nawet przez kilka dni.

Piernikowe pralinki z daktyli

Reklamy

7 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s