Wytrawne naleśniki kasztanowe

Jakiś czas temu pokazywałam Wam, bardzo popularne we Włoszech, naleśniki z mąki kasztanowej. Tradycyjnie podawane z serem ricotta i miodem, mniej tradycyjnie po prostu z Nutellą. Smak kasztanów faktycznie świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, wszak sam w sobie jest odrobinę słodki. Jednak jak to ze słodkimi rzeczami bywa, doskonale się komponują z tymi słonymi. Dobrej jakości szynka, wyrazisty ser i rozmaryn – na śniadanie, lekką przekąską, a w większej ilości nawet na obiad. Mąka kasztanowa na szczęście jest coraz łatwiej dostępna i chociaż można ją kupić przez okrągły rok, tak jakoś pasuje mi do jesieni. Może dlatego, że to właśnie o tej porze roku można kupić cudowne, pieczone kasztany?

naleśniki kasztanowe wytrawne

Składniki na 6 naleśników:

  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka plastrów dobrej jakości szynki
  • ok. 100g sera gruyere
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

W dużej misce połącz mąkę z mlekiem, jajkiem i przyprawami.

Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć kilka igiełek rozmarynu, a następnie porwaną szynkę. Chwilę podsmaż, a następnie wylej porcję ciasta i rozprowadź po całej patelni. Posyp odrobiną startego sera. Złóż naleśnik na pół, znów posyp serem i znów złóż. Po raz kolejny posyp serem i smaż jeszcze chwilę. Odstaw na talerz i postępuj tak samo do wykończenia ciasta i składników.

Na końcu możesz wszystkie przygotowane naleśniki wrzucić raz jeszcze na patelnię do podgrzania. Serwuj gorące!

Reklamy

10 thoughts

Dodaj komentarz