Tarta z jarmużem

Tarta albo quiche, jak wolicie. Bardzo prosta, z wykorzystaniem sezonowego, jesiennego jarmużu. Dzięki niemu oraz żytniemu spodowi jest dosyć sycąca, ale przy tym też lekka. Idealna na przekąskę lub kolację. Jeżeli nie wiecie co zrobić z jarmużu albo jeszcze nigdy nie mieliście z nim styczności, polecam na start :-) Mimo, że jest to bądź co bądź kapusta, jarmuż jest dosyć delikatny i nie obawiajcie się tarty z kapuśniakiem ;-) Pozatym roślina ta jest skarbnicą zdrowia – posiada silne przeciwutleniacze, które z kolei chronią przed nowotworami. Do tego duża zawartość wapnia, potasu, witaminy C i K, a nawet białka i błonnika, mam nadzieję, że Was przekonałam? :-) Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!

tarta z jarmużem

Składniki na tartę pieczoną w formie o średnicy 28 cm:
Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki jogurtu

Składniki na nadzienie:

  • ok. 250 g świeżego jarmużu
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składiki a spód szybko połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę lub a całą noc.

W tym czasie jarmuż pozbaw twardych łodyżek i porwij lub pokrój a mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany drobniutko czosnek, chwilkę podsmaż i dołóż jarmuż. Smaż kilka minut aż warzywo nieco zmięknie. Wyłącz źródło ciepła, zalej jogurtem i wbij jajka. Wymieszaj. na końcu dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na tartę natłuść masłem i posyp odrobiną mąki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż do niej. Wyklej ciastem foremkę i ponakłuwaj widelcem. Włóż do pieca i piecz ok. 10-15 minut, aż się zezłoci. Wyciągnij, nałóż na podpiczony spód farsz, wyrównaj i z powrotem włóż do piekarnika. Piecz ok. pół godziny. Gotowe!

Reklamy

7 thoughts

  1. Z nieba mi spadasz z tym przepisem, bo w ogródku jarmużu mnóstwo, a ja jakoś nie mam na niego sposobu. Tarta będzie jak znalazł na podwieczorek albo lekki obiadek. Super :)

Dodaj komentarz