Tarta albo quiche, jak wolicie. Bardzo prosta, z wykorzystaniem sezonowego, jesiennego jarmużu. Dzięki niemu oraz żytniemu spodowi jest dosyć sycąca, ale przy tym też lekka. Idealna na przekąskę lub kolację. Jeżeli nie wiecie co zrobić z jarmużu albo jeszcze nigdy nie mieliście z nim styczności, polecam na start :-) Mimo, że jest to bądź co bądź kapusta, jarmuż jest dosyć delikatny i nie obawiajcie się tarty z kapuśniakiem ;-) Pozatym roślina ta jest skarbnicą zdrowia – posiada silne przeciwutleniacze, które z kolei chronią przed nowotworami. Do tego duża zawartość wapnia, potasu, witaminy C i K, a nawet białka i błonnika, mam nadzieję, że Was przekonałam? :-) Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Składniki na tartę pieczoną w formie o średnicy 28 cm:
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki jogurtu
Składniki na nadzienie:
- ok. 250 g świeżego jarmużu
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składiki a spód szybko połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę lub a całą noc.
W tym czasie jarmuż pozbaw twardych łodyżek i porwij lub pokrój a mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany drobniutko czosnek, chwilkę podsmaż i dołóż jarmuż. Smaż kilka minut aż warzywo nieco zmięknie. Wyłącz źródło ciepła, zalej jogurtem i wbij jajka. Wymieszaj. na końcu dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na tartę natłuść masłem i posyp odrobiną mąki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż do niej. Wyklej ciastem foremkę i ponakłuwaj widelcem. Włóż do pieca i piecz ok. 10-15 minut, aż się zezłoci. Wyciągnij, nałóż na podpiczony spód farsz, wyrównaj i z powrotem włóż do piekarnika. Piecz ok. pół godziny. Gotowe!
Z nieba mi spadasz z tym przepisem, bo w ogródku jarmużu mnóstwo, a ja jakoś nie mam na niego sposobu. Tarta będzie jak znalazł na podwieczorek albo lekki obiadek. Super :)
Rzadko jadam jarmuż, a w takiej wersji w ogóle ;) świetnie ta tarta wygląda!
W mojej lodówce jest zawsze jarmuż i uwielbiam go:)) Super quich,uważam że lepszy jest jarmuż niż szpinak:))
Wygląda przepięknie! Zrobiłem się głodny, znowu ;D
Tarta z jarmużem,super pomysł :)
Bardzo zdrowa.
chyba nigdy nie jadłam jarmużu ale chętnie bym spróbowała ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)