Pralinki kokosowe

Uwielbiam kokos, kojarzy mi się z latem, słońcem, egzotycznymi krajami. Te urocze kuleczki to kwintesencja kokosowego smaku. Bardzo, bardzo podobne w smaku do popularnego rajskiego batonika :-) Jak w przypadku każdych pralinek, łatwe i szybkie do zrobienia. U mnie na zdjęciu jeszcze bez polewy, ale zdecydowanie polecam zanurzenie ich w mlecznej czekoladzie. To co, kawałek raju? ;-)

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/rajski-batonik

Składniki na ok. 20 pralinek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 70 g masła
  • ¼ szklanki cukru pudru

Składniki na polewę:

  •  100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę, lekko przestudzimy.
Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem, a następnie z przestudzonym masłem ze śmietaną.
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego dosyć mocno je ściskając. Nie będzie to trudne. Tak przygotowane kuleczki schładzamy w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli składniki umieszczamy w naczyniu, które układamy na naczyniu z gotującą się wodą, w taki sposób, aby woda nie dotykała miski z czekoladą. Polewę chwilę studzimy, a następnie obtaczamy w niej kuleczki. Można to robić zanurzając kulkę w czekoladzie i wyciągać łyżką lub delikatnie nabijać kulki na wykałaczkę i maczać. Pralinki schładzamy kilka godzin w lodówce, do zastygnięcia polewy i gotowe.

Reklamy

Dodaj komentarz