Uwielbiam kokos, kojarzy mi się z latem, słońcem, egzotycznymi krajami. Te urocze kuleczki to kwintesencja kokosowego smaku. Bardzo, bardzo podobne w smaku do popularnego rajskiego batonika :-) Jak w przypadku każdych pralinek, łatwe i szybkie do zrobienia. U mnie na zdjęciu jeszcze bez polewy, ale zdecydowanie polecam zanurzenie ich w mlecznej czekoladzie. To co, kawałek raju? ;-)
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/rajski-batonik
Składniki na ok. 20 pralinek:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 70 g masła
- ¼ szklanki cukru pudru
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę, lekko przestudzimy.
Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem, a następnie z przestudzonym masłem ze śmietaną.
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego dosyć mocno je ściskając. Nie będzie to trudne. Tak przygotowane kuleczki schładzamy w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli składniki umieszczamy w naczyniu, które układamy na naczyniu z gotującą się wodą, w taki sposób, aby woda nie dotykała miski z czekoladą. Polewę chwilę studzimy, a następnie obtaczamy w niej kuleczki. Można to robić zanurzając kulkę w czekoladzie i wyciągać łyżką lub delikatnie nabijać kulki na wykałaczkę i maczać. Pralinki schładzamy kilka godzin w lodówce, do zastygnięcia polewy i gotowe.