Pho Ga – wietnamski bulion z kurczakiem

Najbardziej znana wietnamska zupa pho – w wersji klasycznej z wołowiną, w wersji mniej klasycznej z kurczakiem. Wyrazista, dobrze doprawiona, pikantna, pyszna. Rozgrzewa i uzdrawia, jak to rosół J Polecam bardzo!

pho ga

Składniki na ok. 2,5 litra zupy:

Do przybrania:

  • makaron ryżowy 5mm
  • mięso drobiowe z rosołu
  • kiełki fasoli mung
  • cebulka dymka (cebulka i szczypior)
  • świeża papryczka chilli
  • świeża kolendra
  • sok z limonki

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać zimną wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na minimalny i gotować ok. 2-3 godziny (im dłużej tym lepiej). Do gotującego się bulionu dodać obrane marchewki, opalone na ogniu cebule i imbir, papryczki chilli, wszystkie przyprawy, miętę z kolendrą.

Po jakiś dwóch godzinach wyciągamy mięso i oddzielamy je od kości.

Do miseczek nakładamy porcję namoczonego wcześniej w zimnej wodzie makaronu ryżowego. Dokładamy mięso, kiełki, posiekaną dymkę, chilli i kolendrę. Zalewamy porcją gorącej zupy, polewamy sokiem z limonki i zjadamy.

Reklamy

18 thoughts

  1. Fajne orientalne dania robisz.Sama chętnie bym sie wprosiła do twojej kuchni. Zupka smaczna z tego widzę i dużo przypraw aromatycznych

Dodaj komentarz