Tak zwane bread puddingi to domena kuchni brytyjskiej. Bardzo podoba mi się ta idea na wykorzystanie niezbyt już świeżego pieczywa i zamienienie go w przepyszny, bardzo łatwy i szybki deser. Moja kompozycja to resztki francuskiej brioche posmarowane kremowym serkiem ricotta oraz kwaskowaty sezonowy rabarbar. Całość nawilży śmietankowo-jajeczna masa, dodatkowo podkręcona skórką z pomarańczy.
Taki deser świetnie smakuje na gorąco i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że może być też doskonałym śniadaniem. W końcu nie jest bardzo słodki i zawiera pieczywo ;-) Na zimno też smakuje nieźle, wówczas nabiera konsystencji budyniu czy flanu. Może właśnie dlatego jest zwany puddingiem, który nam kojarzy się właśnie ze swojskim budyniem.
Składniki na 3 małe porcje bread pudding z rabarbarem:
- 3-4 kromki czerstwej brioche, chałki lub innej słodkawej bułki bez nadzienia, w ostateczności może być również chleb tostowy
- 2 łyżki masła do posmarowania kromek + 1 łyżeczka na wysmarowanie formy
- 4 łyżki sera ricotta
- 1 jajko
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 ml mleka tłustego
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Szczypta soli
- Skórka otarta z połowy pomarańczy
Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę do zapiekania posmaruj 1 łyżeczką masła. Ja użyłam okrągłem ceramicznej foremki do zapiekania o średnicy ok. 18 cm.
Czerstwe kromki posmaruj z jednej strony masłem, z drugiej strony serkiem ricotta. Jajko rozbełtaj ze śmietanką, mlekiem, szczyptą soli i dwoma rodzajami cukru.
Posmarowane kromki ułóż w naczyniu na sztorc i całość zalej jajeczno-śmietanową masą. Kromki delikatnie dociśnij.
Rabarbar pokrój w ok. 1cm kawałki i powciskaj je między kromkami. Całość posyp skórką z pomarańczy i odstaw na ok. 15-20 minut aż pieczywo wchłonie część płynu.
Włóż do pieca i piecz ok. 40 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podawaj na gorąco posypane cukrem pudrem. Pudding smakuje nieźle również na zimno. Można go też odgrzewać w piecu.