Klasyczny, błyskawiczny, włoski sos. Idealny do makaronu ugotowanego al dente czy po prostu, do kanapek. Najlepsze składniki wystarczy tylko zmiksować i za chwilę otrzymujemy wspaniały, aromatyczny sos. Zapomnijcie o gotowcach ze słoika. Taniej, smaczniej i na pewno nie dłużej. Polecam!
Składniki:
- 1 doniczka bazylii
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka orzeszków piniowych – ewentualnie można zamienić je np. na ziarna słonecznika lub migdały
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 40 g parmezanu lub grana padano; najlepiej połączyć w równych proporcjach parmezan i pecorino
- ewentualnie szczypta soli do smaku
Wykonanie:
Orzeszki upraż na patelni.
Ser zetrzyj na tarce.
Bazylię obierz z liści i zacznij razem z czosnkiem delikatnie ucierać w moździerzu. Dodaj orzeszki, ser i powoli wlewaj oliwę. Ucieraj do powstania niezbyt gładkiego sosu. Skosztuj i ewentualnie dopraw solą.
Sos możesz zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce do kilku dni. Wówczas wierzch polej kilkoma łyżkami oliwy.
One thought