Pesto alla genovese – oryginalne pesto bazyliowe

Klasyczny, błyskawiczny, włoski sos. Idealny do makaronu ugotowanego al dente czy po prostu, do kanapek. Najlepsze składniki wystarczy tylko zmiksować i za chwilę otrzymujemy wspaniały, aromatyczny sos. Zapomnijcie o gotowcach ze słoika. Taniej, smaczniej i na pewno nie dłużej. Polecam!

170805_DSC3557-1.jpg

Składniki:

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych – ewentualnie można zamienić je np. na ziarna słonecznika lub migdały
  •  1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 40 g parmezanu lub grana padano; najlepiej połączyć w równych proporcjach parmezan i pecorino
  • ewentualnie szczypta soli do smaku

Wykonanie:

Orzeszki upraż na patelni.
Ser zetrzyj na tarce.
Bazylię obierz z liści i zacznij razem z czosnkiem delikatnie ucierać w moździerzu. Dodaj orzeszki, ser i powoli wlewaj oliwę. Ucieraj do powstania niezbyt gładkiego sosu. Skosztuj i ewentualnie dopraw solą.
Sos możesz zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce do kilku dni. Wówczas wierzch polej kilkoma łyżkami oliwy.

Reklamy

Dodaj komentarz