Mchuzi Wa Samaki – kokosowe curry z rybą z Tanzanii

Kokosowe curry z rybą prosto z Tanzanii niech przeniesie nas chociaż na chwilę w ciepłe rejony otoczone czystą wodą. Aksamitne, kremowe, dobrze doprawione, lekko pikantne. Sycące, ale lekkie, pełne jędrnych warzyw i smacznej ryby. Jeżeli chodzi o tę ostatnią to warto rozejrzeć się za czymś dobrej jakości. Markety są pełne kiepskich ryb, więc warto przejść się do specjalnego sklepu rybnego lub poszukać ryb z dobrych źródeł.

Tanzańskie curry jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jak właściwie każde curry :-) Zdecydowanie czuć w nim indyjskie wpływy, ale wyróżnikiem jest kwaśna pasta z tamaryndu. Dzięki temu curry zyskuje fantastyczny balans smaków. Jest lekko słodkie, kwaśne, słone i pikantne. Oczywiście to ostatnie możecie dowolnie regulować – dodać mniej lub więcej ostrej papryki w proszku. Sama pasta tamaryndowa to pasta z rośliny tamarynd (tamaryndowiec), czyli rośliny z rodziny bobowatych (z wyglądu przypomina właśnie bób, tylko w kolorze brązowym). Jest mocno kwaśna, lekko słodka i najbardziej znana jako dodatek do sosu do Pad Thaia. Ma również właściwości zagęszczające. Do tego dania nie polecam zamieniania jej na inny składnik. Warto po prostu kupić butelkę sosu i używać do przeróżnych dań, chociażby do dressingu do sałatek (zamiast octu czy cytryny).

kokosowe curry z rybą

Składniki na 4 porcje kokosowego curry z rybą:

  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku (np. mild madras curry)
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku – mniej lub więcej, według upodobań
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 duże pomidory
  • 2 papryki czerwone
  • 300 ml mleka kokosowego – bardzo polecam to mleko kokosowe, o dużej zawartości ekstraktu z kokosa i bez konserwantów
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 250 g filetu z ulubionej ryby – u mnie łosoś pacyficzny
  • Sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ryż, np. jaśminowy
  • posiekana świeża kolendra

kokosowe curry z rybą

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pomidory oraz paprykę pokrój w większą kostkę. Rybę pokrój w większą kostkę lub kawałki.

W większej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i dodaj wszystkie przyprawy. Smaż kilka minut aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć a cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir i smaż kilka minut. Dodaj pomidory i paprykę, ponownie podsmaż kilka minut. Na końcu dodaj mleko kokosowe, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut.

Pod sam koniec dodaj pastę tamaryndową, sól, pieprz oraz rybę. Zamieszaj i duś bez pokrywki ok. 5 minut. Spróbuj i ewentualnie dosól.

Gorące kokosowe curry z rybą serwuj z ryżem oraz szczodrą garścią posiekanej świeżej kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.