Kokosowe curry z rybą prosto z Tanzanii niech przeniesie nas chociaż na chwilę w ciepłe rejony otoczone czystą wodą. Aksamitne, kremowe, dobrze doprawione, lekko pikantne. Sycące, ale lekkie, pełne jędrnych warzyw i smacznej ryby. Jeżeli chodzi o tę ostatnią to warto rozejrzeć się za czymś dobrej jakości. Markety są pełne kiepskich ryb, więc warto przejść się do specjalnego sklepu rybnego lub poszukać ryb z dobrych źródeł.
Tanzańskie curry jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jak właściwie każde curry :-) Zdecydowanie czuć w nim indyjskie wpływy, ale wyróżnikiem jest kwaśna pasta z tamaryndu. Dzięki temu curry zyskuje fantastyczny balans smaków. Jest lekko słodkie, kwaśne, słone i pikantne. Oczywiście to ostatnie możecie dowolnie regulować – dodać mniej lub więcej ostrej papryki w proszku. Sama pasta tamaryndowa to pasta z rośliny tamarynd (tamaryndowiec), czyli rośliny z rodziny bobowatych (z wyglądu przypomina właśnie bób, tylko w kolorze brązowym). Jest mocno kwaśna, lekko słodka i najbardziej znana jako dodatek do sosu do Pad Thaia. Ma również właściwości zagęszczające. Do tego dania nie polecam zamieniania jej na inny składnik. Warto po prostu kupić butelkę sosu i używać do przeróżnych dań, chociażby do dressingu do sałatek (zamiast octu czy cytryny).
Składniki na 4 porcje kokosowego curry z rybą:
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku (np. mild madras curry)
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku – mniej lub więcej, według upodobań
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 6 ząbków czosnku
- ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 duże pomidory
- 2 papryki czerwone
- 300 ml mleka kokosowego – bardzo polecam to mleko kokosowe, o dużej zawartości ekstraktu z kokosa i bez konserwantów
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 250 g filetu z ulubionej ryby – u mnie łosoś pacyficzny
- Sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ryż, np. jaśminowy
- posiekana świeża kolendra
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz imbir obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pomidory oraz paprykę pokrój w większą kostkę. Rybę pokrój w większą kostkę lub kawałki.
W większej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i dodaj wszystkie przyprawy. Smaż kilka minut aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć a cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir i smaż kilka minut. Dodaj pomidory i paprykę, ponownie podsmaż kilka minut. Na końcu dodaj mleko kokosowe, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut.
Pod sam koniec dodaj pastę tamaryndową, sól, pieprz oraz rybę. Zamieszaj i duś bez pokrywki ok. 5 minut. Spróbuj i ewentualnie dosól.
Gorące kokosowe curry z rybą serwuj z ryżem oraz szczodrą garścią posiekanej świeżej kolendry.