Wytrawne kulki z koziego twarogu

Wytrawne kulki z koziego twarogu to ciekawa przekąska na imprezy, dodatek do śniadania, lunchu czy lekkiej kolacji. Same w sobie smakują świetnie, ale z dodatkiem prostej sałatki mogą stworzyć pełny i wartościowy posiłek. Generalnie kulki czy też inaczej trufle są proste do zrobienia i można z nimi kombinować na wiele sposobów. Kozi twaróg nadaje im wyjątkowego smaku, prażony słonecznik chrupkości, a zioła to wszystko orzeźwiają i odświeżają. Już saute są wspaniałe, natomiast posypki nadają im charakteru i sprawiają, że wyglądają niezwykle atrakcyjnie.

Wpis na wytrawne kulki z koziego twarogu powstał we współpracy ze Specjałami Regionu, które zapewniły mi pyszne kozi ser. Poniższy przepis to zmodyfikowana moja wersja przepisu Jakuba Kuronia, który znalazłam w broszurze Specjałów Regionu. Zachęcam do wypróbowania fantastycznych i zdrowych kozich serów firmy Danmis. Kozi ser poza swoim wyjątkowym smakiem jest lekkostrawny, właściwie nie ma laktozy, nie wywołuje alergii (a przynajmniej nie w takim stopniu jak nabiał krowi). Dodatkowo to świetne źródło białka, kwasu foliowego (kobiety w ciąży!), witaminy B12 (regeneracja tkanek), wapnia (jedno z najlepszych źródeł!) oraz żelaza.

kulki z koziego twarogu

Składniki na ok. 16 niewielkich kulek z koziego twarogu:

  • 200g koziego twarogu
  • 4-5 łyżek prażonych pestek słonecznika
  • 4-5 łyżek posiekanych ziół, np. koperku, szczypiorku, natki pietruszki
  • sol i pieprz do smaku

Dodatkowo do posypania:

  • czarnuszka
  • słodka papryka w proszku
  • sezam biały lub czarny
  • posiekane zioła
  • posiekany słonecznik

Wykonanie:

Słonecznik podpraż na suchej patelni, ostudź i posiekanej niezbyt drobno. Ulubione zioła drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i włóż na minimum 30 minut do lodówki aż masa nieco stężeje.

Po stężeniu, dłońmi nabieraj niewielkie porcje masy i utocz z nich kule o średnicy ok 3cm. Kule obtocz lub posyp wybranymi dodatkami. Kulki z koziego twarogu przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *