Quiche ze szparagami, czyli łatwa tarta wypełniona śmietanowo-jajecznym nadzieniem z nowalijkami. Do wytrawnych tart lubię używać mąkę żytnią, która sprawia, że ciasto jest bardziej wartościowe i ma przyjemny orzechowy posmak. Możesz również użyć zwykłej pszennej mąki. O tym jak upiec naprawdę dobrą tartę, przeczytacie w tym miejscu.
Tarta jest szybka i bezproblemowa. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zabrania do szkoły czy pracy, na lunch. Quiche możesz upiec w dowolnej foremce na tartę – okrągłej, kwadratowej czy prostokątnej. W ostateczności nada się również zwykła forma na ciasto.
Korzystajcie póki sezon na szparagi trwa :-)
Składniki na quiche ze szparagami pieczone w okrągłej foremce na tartę o średnicy 23 cm:
Na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej zwykłej lub pełnoziarnistej
- 100g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki + 1 łyżeczka na nasmarowanie foremki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Na nadzienie:
- 3 jajka
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka soli
- ok. 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ok. 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 50g tartego parmezanu
- 500g zielonych szparagów
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnięć szybko ze sobą w kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. W międzyczasie dowolną foremkę na tartę natłuść dodatkowa łyżeczką masła. Następnie wyciągnij zimne ciasto i rozwałkuj na kształt foremki. Przełóż ciasto do formy i dociśnij do brzegów. Jeżeli zostaną Ci resztki ciasta, możesz rozwałkować je na paski lub wałeczki i ozdobić tartę z wierzchu. Jeżeli z tego korzystasz, uformowane paski lub wałki przełóż na talerz i włóż do lodówki razem z przygotowaną formą z ciastem. Schładzaj ciasto jeszcze ok. 1 godziny lub w wersji szybszej – 30 minut w zamrażalniku.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj nadzienie. W misce roztrzep 3 jajka razem ze śmietanką. Dodaj wszystkie przyprawy oraz starty parmezan. Wymieszaj. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Te powinny się odłamać same w odpowiednim miejscu, jedynie przy nacisku Twoich rąk. Szparagi pokrój na mniejsze, ok. 3-4cm kawałki. Czubki szparagów zostaw do dekoracji, natomiast resztę wrzuć do miski z masą śmietanowo-jajeczną. Ponownie wymieszaj.
Schłodzoną formę na tartę z ciastem wyjmij z lodówki i nakłuj w kilku miejscach widelcem by ciasto nie urosło. Możesz teraz wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wsypać na niego suchy ryż, groch czy inny strączek lub też specjalne kulki ceramiczne do tarty. Strączki lub kulki wsypujemy po same brzegi tarty. Ten trick zapobiegnie opadaniu brzegów ciasta. Możesz też w tego zupełnie zrezygnować i niezwłocznie włożyć zimną tartę do pieca. Ciasto piecz ok. 15-20 minut aż to ładnie się zarumieni, ale nie zacznie brązowieć. Jeżeli pieczesz z obciążeniem – piecz tak ok. 15 minut, a następnie wyjmij, usuń papier ze strączkiem/kulkami i włóż ponownie jeszcze na 5-7 minut.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i zalej przygotowaną masą śmietanowo-jajeczną. Wyrównaj. Na wierzchu poukładaj w estetyczny sposób czubki szparagów oraz, jeżeli używasz, wcześniej przygotowane paski lub wałeczki z ciasta. Niezwłocznie włóż do pieca i piecz ok. 40 minut aż nadzienie się zetnie i zarumieni. Wyłącz piekarnik, wyjmij tartę i ostudź.
Quiche ze szparagami podawaj po delikatnym wystudzeniu (po ok. 15 minutach) lub na zimno. Tarta świetnie się odgrzewa w piekarniku. Przechowuj w lodówce po całkowitym ostudzeniu.
Bardzo lubię tarty, kiedyś piekłam je częściej, ze szparagami jeszcze chyba nie robiłam, czas to zmienić :)
Ja tez kiedyś częściej piekłam :) polecam ze szparagami bardzo:)