Jajka faszerowane hummusem to kolejny pomysł na nadziewane jaja, czyli ładnie wyglądającą przekąskę, przystawkę na imprezę czy ozdobę wielkanocnego stołu. Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i sezamu to pożywny, zdrowy i pyszny krem, który dobrze komponuje się z jajkami. Więcej o samym hummusie poczytacie w tym wpisie.
Koniecznie ozdóbcie jajka oliwą, słodką papryką i natką. To nie tylko ozdoba, ale dodatki te korzystnie wpłyną na smak przekąski.
Sam hummus można zrobić wcześniej i przechowywać go w lodówce. Później już tylko ugotować jajka, pastę wymieszać z żółtkami i dekorować białka.
Składniki na 2-4 porcje jajek faszerowanych hummusem:
- 4 jajka zerówki
- ok. 1/4 standardowej puszki gotowanej ciecierzycy (ok. 80-100g) lub ok. 40g suchej ciecierzycy namoczonej przez kilka godzin w wodzie, następnie odcedzonej i ugotowanej do całkowitej miękkości w nowej (ziarenko po przekrojeniu nie powinno mieć białego środka)
- 2 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
- 1 ząbek czosnku
- Sok z 1/4 cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta soli
- kilka łyżek zimnej wody
Do dekoracji:
- papryka słodka w proszku
- kilka łyżek oliwy
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, czyli ok. 7-8 minut. Następnie przełóż je od razu do zimnej wody, wystudź i obierz. Przetnij wzdłuż na pół tak by nie uszkodzić struktury. Wyjmij żółtka i przełóż do miseczki. Rozgnieć je widelcem.
Przygotuj hummus. Ciecierzycę wyjmij z puszki i przepłucz pod bieżącą wodą lub namocz, a następnie ugotuj do całkowitej miękkości, wystudź. Przełóż do większej miski lub misy blendera, dodaj pastę tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny, kumin i sól. Blenduj przez kilka minut na gładką masę. Pod sam koniec dodaj wodę i ponownie zblenduj. Następnie wymieszaj z żółtkami i gotową pastą nadziewaj obficie białka.
Dekoruj oliwą, słodką papryką i posiekaną natką pietruszki.
Jajka faszerowane hummusem jedz niezwłocznie lub wcześniej przygotuj nadzienie i faszeruj bezpośrednio przed podaniem.