Hummus – arabska pasta z ciecierzycy i tahini

Hummus to bardzo popularna potrawa na Bliskim Wschodzie, wywodząca się z Libanu lub z Izraela, o co trwa nieprzerwana kulinarna wojna. W naszym kraju hummus stał się popularny raptem parę lat temu, i ja, zaciekawiona smakiem nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Pasta, w której skład wchodzi głównie ugotowana cieciorka oraz sezamowa pasta tahini od pierwszego kęsa podbiła moje kubki smakowe. Obowiązkowo doprawiona czosnkiem, sokiem z cytryny i solą, podawana ze świeżym pieczywem, warzywami czy nawet mięsem. Cudowna, gładka, aksamitna. Nieco chałwowata i dla niektórych zbyt mdła, dla mnie idealna. Szkoda kupować drogie, nieświeże gotowce. Lepiej przygotować i doprawić własną, podać z ulubionymi dodatkami. Cieciorkę można kupić w puszce, już ugotowaną i gotową do spożycia lub, lepiej, ugotować suche ziarna. Pastę tahini można przygotować w domu mieląc ziarenka sezamu z odrobiną sezamowego oleju, ale do tego potrzebny będzie naprawdę porządny bledner. Jeżeli takowego nie macie, lepiej sięgnąć po gotową pastę, coraz bardziej popularną (znajdziecie ją w orientalnych sklepach lub w hipermarketach obok masła orzechowego). Naprawdę warto.

Składniki na miskę humusu:

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • pół szklanki pasty tahini
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • ¼ szklanki zimnej wody

Do podania:

  • dobrej jakości oliwa
  • natka pietruszki
  • słodka papryka w proszku

Wykonanie:

Cieciorkę umieścić w wysokiej misie i blendować do uzyskania gładkiego kremu, bez żadnych grudek.

Dodać tahinę, obrany czosnek, cytrynę i sól. Zblendować.

Na koniec powoli dodawać wodę i ponownie zblendować.

Gotowy humus podawać polany oliwy, posypany posiekaną natką pietruszki i słodką papryką. Świetnie smakuje także z guacamole.

Hummus można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, do kilku dni.

Reklamy

17 thoughts

  1. Niestety nigdy nie miałam okazji takiego hummusu skosztować. Ale wygląda całkiem smacznie. Chyba jednak bym się bała go przygotować, bo nawet nie mam wyobrażenia o tym smaku ;) pozdrawiam :)

  2. Robiłam hummus wczoraj po raz pierwszy i nie ostatni;) Jak widzę jest wiele przepisów na niego:) U Ciebie jest dużo tahini, więc pewnie jest w smaku bardzo „chałwowy” :)) Bardzo ładne zdjęcie;)

Dodaj komentarz