Surówka z kiszonych buraków to fenomenalne i zdrowe wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz czerwony. Nic się nie marnuje, a do tego smakuje wspaniale. I podkreślam raz jeszcze – jest niesamowicie zdrowe. Wszak to kiszonka.
Sałatka jest prosta i można ją szybko przygotować. W smaku jest słodko-kwaśna, przyjemnie chrupiąca. Za smak kwaśny odpowiadają rzecz jasna kiszone buraki. Równoważy go słodkie jabłko, a pikanterii dodaje cebulka. Koniecznie dodajcie coś świeżego. U mnie była to fajnie komponująca się natka pietruszki, ale sprawdzi się też szczypiorek. Nie żałujcie oleju – to on wszystko połączy.
No to na zdrowie!
Składniki na 4 małe porcje surówki z kiszonych buraków:
- 300g kiszonych buraków (ok. 2 buraki) – najlepiej wykorzystać buraki z domowego zakwasu na barszcz czerwony
- 1 słodkie twarde jabłko
- pół czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki soli
- ok. pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Kiszone buraki zetrzyj na tarce na dużym oczku. Jabłko obierz, usuń gniazd nasienne i również zetrzyj na tym samym oczku. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Natkę drobniutko posiekaj. Wszystko włóż do miski i dopraw solą, pieprzem, cukrem i olejem. Wymieszaj i schowaj do lodówki na kilka godzin aż się przegryzie.
Surówka z kiszonych buraków świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako drugie śniadanie czy przekąska.