Jajka faszerowane guacamole, czyli pyszną i zdrową meksykańską salsą, sosem na bazie awokado. W tym wpisie poczytasz więcej o samym guacamole. Bardzo prosty i ciekawy sposób na podanie nadziewanych jaj. Przystawka może stanowić smakowitą imprezową przekąskę, uświetnić świąteczne śniadanie czy kolację. Orzeźwiające, lekko pikantne, świeże i kremowe zarazem.
Faszerowane jajka warto zjeść w dniu przygotowania, gdyż awokado lubi ciemnieć. I chociaż nie wpływa to negatywnie na smak, nie prezentuje się już tak apetycznie. Nie warto więc zwlekać z jedzeniem.
Składniki na 2-4 porcje jajek z guacamole:
- 4 jajka zerówki
- 1 dojrzałe awokado
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- pół papryczki chilli typu bird eye
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli lub 1/4 większej
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- szczypta soli
- opcjonalnie – 1 pomidor malinowy
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, czyli przez ok. 7-8 minut. Niezwłocznie włóż do zimnej wody by zatrzymać proces gotowania. Wystudzone jajka delikatnie obierz by nie uszkodzić struktury. Przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wydrąż żółtka. Przenieś je do miski, a białka ułóż na półmisku.
Dojrzałe awokado przetnij wzdłuż na pół, usuń pestkę i wydrąż za pomocą łyżki. Dodaj do żółtek i rozgnieć widelcem na w miarę gładką pastę (może być z grudkami).
Papryczkę chilli drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i również drobno posiekaj. Jeżeli używasz pomidora to pokrój go w drobną kostkę. Posiekane warzywa i zioła dodaj do awokado, dolej sok z limonki i dopraw solą. Wymieszaj i obficie nadziewaj sałatką połówki białek.
Jajka faszerowane guacamole podawaj niezwłocznie. Z czasem pasta zacznie nieco ciemnieć, ale nie wpłynie to negatywnie na smak.