Kotlety ziemniaczane z grzybami

Kotlety ziemniaczane z grzybami to jeden z przepisów, które wypatrzyłam w książce “Dietojarska kuchnia żydowska” Fani Lewando. Samą książkę ogromnie polecam, ponieważ skrywa w sobie bardzo proste, jarskie, ale jednak często zaskakujące przepisy. Jedynym mankamentem, chociaż może i delikatną zabawą jest to, iż instrukcje są często mało jasne i nieprecyzyjne. Jest to przywara większości starszych książek kucharskich. Wydaje mi się, że kiedyś takie podstawowe rzeczy po prostu się wiedziało, więc przepisy były jedynie wskazówkami, a nie opisem od A do Z jak to bywa teraz. Dlatego też moje kotlety ziemniaczane nieco przerobiłam i jaśniej wyjaśniłam.

Nigdy nie robiłam ziemniaczanych kotletów z nadzieniem, a przecież to doskonały pomysł. Grzyby nadają ziemniakom fantastycznego smaku. Świetnie smakują polane dodatkowo grzybom sosem. Pyszny domowy obiad. Kotlety są sycące, więc na mój gust trzy wystarczą by zaspokoić głód.

kotlety ziemniaczane z grzybami

Składniki na 6 większych kotletów ziemniaczanych z grzybami:

  • 600g ziemniaków mączystych
  • 2 jajka surowe
  • 1 łyżka mąki – ewentualnie więcej gdyby masa była za luźna (ziemniaki zbyt wodniste)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól do smaku

Na nadzienie:

  • 10g suszonych grzybów leśnych + 1,5 szklanki wody do namoczenia
  • 100g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko na twardo
  • Sól do smaku
  • sporo świeżo mielonego pieprzu
  • kilka łyżek masła klarowanego do smażenia grzybów i cebuli + dodatkowe kilka łyżek do smażenia kotletów

Na sos:

  • woda po moczeniu grzybów
  • 50g masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej – ewentualnie, jeżeli lubisz gęste sosy
  • odrobina soli
  • szczypta pieprzu

kotlety ziemniaczane z grzybami

Wykonanie:

Przygotowania rozpocznij od zalania suszonych leśnych grzybów wodą (zimną lub ciepłą) i pozostawienia ich na ok. 1 godzinę. Po tym czasie w tej samej wodzie zagotuj je i gotuj ok 30 minut. Odstaw do ostygnięcia. Wodę zostaw do sosu.

Jedno jajo ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.

Przygotuj ziemniaczaną bazę. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnie przez praskę lub utłucz na puree. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do nich dwa jajka, dodaj mąkę, bułkę tartą i sól. Wymieszaj najlepiej rękami sprawdzając jednocześnie czy masa jest zwarta czy luźna. Jeżeli luźna, dodaj odrobinę więcej mąki.

Wróć do nadzienia. Pieczarki umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Ugotowane leśne grzyby wyłów i również drobno posiekaj. Cebulę obierz i tak samo drobno posiekaj. Na kilku łyżkach klarowanego masła podsmaż cebulkę, a następnie dodaj oba rodzaje grzybów. Smaż kilka minut aż grzyby dobrze się wysmażą i nie będą wodniste. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj bułkę tartą i drobno posiekane ugotowane jajko na twardo. Wymieszaj.

Przygotuj sos. Wodę z gotowania grzybów przelej do rondelka i dodając masło zagotuj. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Sos będzie dosyć rzadki, więc jeżeli wolisz gęstsze sosy najpierw rozgrzej w rondelku masło, dodaj mąkę, energicznie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj wodę z gotowania grzybów. Mieszaj by nie powstały grudki. Sos powinien ładnie się zagęścić. Wówczas dopraw go solą i pieprzem. Przed samym podaniem możesz delikatnie podgrzać.

Składaj kotlety. Masę ziemniaczaną podziel na 6 w miarę równych części. Z każdej utocz kulkę, którą następnie rozpłaszcz na ok. 12 cm średnicy. Na środek dodaj sporą łyżkę farszu (lub nieco więcej) i złóż masę ziemniaczaną do środka. Następnie delikatnie spłaszcz i wyrównaj tak, by powstał zgrabny kotlecik. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanej patelni, na rozgrzanym maśle klarowanym. Smaż po kilka minut z każdej strony aż kotleciki ładnie się zarumienią.

Kotlety ziemniaczane z grzybami podawaj na gorąco z grzybowym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.