Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Proste i pyszne ciasto ze słodkim waniliowym budyniem i kwaskowatym rabarbarem, otulone kruchym ciastem. Domowe, nieskomplikowane, kojące zmysły zapachem i smakiem.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Właściwie nie potrzebuje już żadnych dodatków w postaci bitej śmietany czy lodów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście dodali to, co uważacie. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem najlepiej też kroi się na zimno (gdy budyń stężeje), więc weźcie to pod uwagę, gdy planujecie gości.

Ja moje ciasto upiekłam w okrągłej foremce, ale śmiało możecie użyć prostokątnej lub kwadratowej.

Gdy sezon na rabarbar minie, warzywo można zastąpić chociażby wiśniami czy malinami. Dosyć istotne jest to, by użyć kwaskowatych owoców, które przełamią słodycz ciasta i budyniu.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Składniki na ciasto pieczone w okrągłej foremce o średnicy 20 cm (foremka powinna mieć min. 4 cm wysokości brzegi):

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 70 g masła zimnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 żółtko – pozostałe białko można zamrozić

Składniki na masę budyniową:

  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka – pozostałe białka można zamrozić
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Składniki na rabarbarowe nadzienie:

  • 200 g rabarbaru (ok. 2-3 łodygi)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć szybko ze sobą, podziel na dwie części i każdą z nich owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki i schłodź przez przynajmniej 1 godzinę (ale możesz też włożyć na całą noc).

W czasie chłodzenia ciasta, przygotuj budyń. Wymieszaj ze sobą trzepaczką 50 ml mleka, 2 żółtka, obie mąki oraz cukier. Pozostałe 150 ml zagotuj. Do gotującego się mleka powoli wlej przygotowaną masę i energicznie mieszaj trzepaczką przez cały czas. Mieszaj i gotuj na małym ogniu aż budyń zgęstnieje, następnie wyłącz źródło ciepła. Garnek przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia.

Rabarbar umyj i pokrój na ok. 1 cm kawałki. Wymieszaj z mąką i cukrami.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę natłuść masłem i posyp dokładnie mąką.

Jedną część schłodzonego ciasta przenieś do przygotowanej foremki i dokładnie wylep jej spód. Możesz też zrobić niewysokie brzegi. Na spód wyłóż przygotowany rabarbar, a następnie całość zalej budyniem. Wyciągnij drugą część ciasta z lodówki i skrusz palcami na kruszonkę lub zetrzyj na tarce na dużym oczku. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Włóż do pieca i piecz ok. 50 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem wyśmienicie smakuje na ciepło, po lekkim ostudzeniu. Można je również odgrzewać. Świetnie smakuje również na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *