Chutney z rabarbaru

Bardzo łatwy i szybki do przygotowania chutney z rabarbaru. Chutney, czyli rodzaj słodko-kwaśnego dżemu, marmolady, czy też gęstego sosu. Znany w szczególności w kuchni indyjskiej, np. pod postacią chutneyu z mango. Mój chutney z rabarbaru świetnie komponuje się z mięsem, np. z wołowiną, ale będzie dobrze smakował również z warzywami a nawet na kanapce. Jest delikatnie pikantny i charakterny, ale jeżeli wolicie mniej ostre potrawy, możecie zmniejszyć ilość chilli.

Chtuney z rabarbaru nadaje się do jedzenia od razu lub do pasteryzacji.

chutney z rabarbaru

Składniki na 1 mały słoiczek chutneyu z rabarbaru:

  • 200 g rabarbaru – im bardziej różowy, tym chutney przybierze ładniejszą barwę
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 80 ml octu z białego wina
  • ok. 3 cm kawałek obranego imbiru
  • pół świeżej papryczki chilli
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

chutney z rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na ok. 1 cm kawałki (byle jak, rabarbar i tak się rozgotuje). Cebulkę, imbir  i chilli drobno posiekaj. Wszystko razem włóż do rondelka, zagotuj i duś ok. 15 minut aż powstanie dosyć gęsty chutney o konsystencji dżemu czy też marmolady.

Chutney nadaje się do jedzenia od razu lub możesz go włożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Summary
recipe image
Recipe Name
Chutney z rabarbaru
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *