Bardzo łatwy i szybki do przygotowania chutney z rabarbaru. Chutney, czyli rodzaj słodko-kwaśnego dżemu, marmolady, czy też gęstego sosu. Znany w szczególności w kuchni indyjskiej, np. pod postacią chutneyu z mango. Mój chutney z rabarbaru świetnie komponuje się z mięsem, np. z wołowiną, ale będzie dobrze smakował również z warzywami a nawet na kanapce. Jest delikatnie pikantny i charakterny, ale jeżeli wolicie mniej ostre potrawy, możecie zmniejszyć ilość chilli.
Chtuney z rabarbaru nadaje się do jedzenia od razu lub do pasteryzacji.
Składniki na 1 mały słoiczek chutneyu z rabarbaru:
- 200 g rabarbaru – im bardziej różowy, tym chutney przybierze ładniejszą barwę
- 1 niewielka czerwona cebula
- 80 ml octu z białego wina
- ok. 3 cm kawałek obranego imbiru
- pół świeżej papryczki chilli
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na ok. 1 cm kawałki (byle jak, rabarbar i tak się rozgotuje). Cebulkę, imbir i chilli drobno posiekaj. Wszystko razem włóż do rondelka, zagotuj i duś ok. 15 minut aż powstanie dosyć gęsty chutney o konsystencji dżemu czy też marmolady.
Chutney nadaje się do jedzenia od razu lub możesz go włożyć do słoiczków i zapasteryzować.






Wygląda to bardzo apetycznie :D