Szparagi mimoza – francuskie szparagi z winegretem i jajkiem na twardo

Muszę przyznać, że szparagi mimoza to jedna z najsmaczniejszych szparagowych propozycji, jakie przygotowałam. Uważam, że te wczesnowiosenne warzywa nie potrzebują wiele do szczęścia – kilka prostych dodatków, by nie zabić smaku samych łodyg. I właśnie taka jest mimoza – prosty winegret na bazie wyrazistej musztardy Dijon, ocet, oliwa, szalotka i dodatek w postaci gotowanego jajka, kaparów i natki pietruszki.

Sałatka może stanowić samodzielne danie lub być smakowitym dodatkiem. Jak wolicie. Fajnie, gdy szparagi chwilę poleżą w winegrecie i przyjemnie się przegryzą, ale danie możecie podawać też od razu. Pełna dowolność, i tak będzie pysznie.

A właściwie, skąd ta mimoza? Mnie to słowo nie kojarzy się najlepiej, natomiast z francuskiego oznacza to coś podane z ugotowanymi na twardo jajkami. Ot, cała filozofia. Będą przy jajkach, warto zadbać by były elegancko pokrojone w drobną kosteczkę. Ostatnie można je też zetrzeć na tarce, ale ta kosteczka dodaje daniu uroku, nieprawdaż?

szparagi mimoza

Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze porcje szparagów mimoza:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czubata musztardy Dijon
  • 150 ml oliwy z oliwek + opcjonalnie dodatkowe 100 ml
  • 2 łyżki kaparów, z grubsza posiekanych
  • 2 jajka ugotowane na twardo, wystudzone
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

szparagi mimoza

Wykonanie:

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Warzywa same powinny się złamać w odpowiednim miejscu. Ugotuj je na parze lub w we wrzącej wodzie przez kilka minut, a następnie przelej zimną wodą. Szparagi mają pozostać jędrne i chrupiące.

Szalotkę drobno posiekaj i zalej ją octem. Wymieszaj i odłóż na ok. 5 minut aż cebulka delikatnie zmięknie.

Następnie dodaj sól, musztardę i partiami wlewaj oliwę. Mieszaj aż powstanie gładka emulsja. Odłóż.

Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę, kapary z grubsza posiekaj, natkę posiekaj drobniutko.

Około połowę posiekanych jajek, kaparów i natki dodaj do przygotowanego dressingu i wymieszaj.

Szparagi ułóż na talerzu lub półmisku i polej dressingiem. Ozdób pozostałą częścią jajek, kaparów i natki. Ja lubię podlać sałatkę jeszcze dodatkową oliwą.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *