Galette z rabarbarem – rustykalna tarta z rabarbarem

Dawno nie upiekłam ciasta tak znakomitego i prostego zarazem. Chrupiące, kruche maślane ciasto i mnóstwo kwaskowatego rabarbaru spowitego wanilią. Cały dom pachniał odurzająco.

Moje galette, czyli francuskie rustykalne ciasto to prostota sama w sobie. Kawałek maślanego kruchego ciasta, niedbale zawinięty na wybrany farsz. Całość ma wyglądać domowo, wręcz wiejsko. Moje nadzienie to nowalijkowy rabarbar – kwaśny i wyrazisty. Podkręcony wanilią i odrobiną cytryny.

Galette z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło, z gałką waniliowy lodów lub bitą śmietaną. Tego rodzaju tartę możecie również na następny dzień odgrzać w piekarniku, nie ma przeciwwskazań.

galette z rabarbarem

Składniki na jedną niewielką galette z rabarbarem (4 porcje):

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej – u mnie pół na pół zmielone płatki owsiane i mąka pszenna (płatki owsiane dodadzą dodatkowej kruchości i delikatnego orzechowego posmaku)
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 70 g zimnego masła
  • 1 żółtko – białko odłóż na później

Składniki na nadzienie:

  • ok. 250 g rabarbaru (ok. 4 łodyg, bez liści i zielonych części) – postaraj się wybrać najbardziej różowe łodygi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ziarenka wyskrobane z połówki laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1/5 cytryny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

galette z rabarbarem

Wykonanie:

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj posiekane zimne masło i zacznij szybko zagniatać. Dodaj zółtko i zagnieć z ciasta kulę. Spłaszcz ją i owiń ją folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, pokrój na ok. 1 centymetrowe kawałki. Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj i odłóż. Po ok. 5-10 minutach jeszcze raz wymieszaj (rabarbar puści sok).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 25 cm koło. Na środku ułóż rabarbarowe nadzienie zostawiając ok. 5 centymetrowe wolne krawędzie. Te zawiń do środka (zostawiając jednak sporą dziurę z nadzieniem, brzegi ciasta nie mają się połączyć). Brzegi mają być zawinięte niedbale. Nie martw się, że tarta nie wygląda idealnie! Brzegi delikatnie dociśnij do farszu. Wierzch ciasta (bez nadzienia) pomaluj rozmąconym białkiem i posyp cukrem trzcinowym.

Włóż do rozgrzanego pieca i piecz ok. 40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni.

Podawaj na ciepło – z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.